Politiek

« Vorige - Volgende »

Hervorming buurthuizen terug naar de tekentafel

9 september 2017 - 13:59  •  reacties

Hervorming buurthuizen terug naar de tekentafel

Alphen aan den Rijn - Na het enorme drama in Alphen in 2009 rond de wijkcentra en buurthuizen die per se Multi Functionele Accommodaties (mfa’s) moesten worden, is het nu aan Van Velzen om in de hele gemeente één beleid vorm te geven. "De huidige situatie is niet goed", aldus de wethouder. "Er zijn nu verschillende systemen voor verantwoordelijkheid, geldstromen en verwachtingen. Er is een oud-Alphens systeem, een oud-Rijnwouds systeem en een mengeling vanuit oud-Boskoop. De drie gemeenten zijn echter gefuseerd en nu moeten we naar één goed systeem."

65 procent welzijn
Van Velzen benadrukt dat hij eerst wilde peilen wat de gemeenteraad en de beheerders verwachten van de gemeente. Dat de gebouwen allemaal goed onderhouden zijn en ook voorzien zijn van duurzame maatregelen staat buiten kijf, maar dat gaat een paar jaar duren. Dat welzijnswerk belangrijker is dan commercieel ondernemen ziet de wethouder ook, 65 procent welzijn is belangrijk en 35 procent geld verdienen eveneens.

Problemen
"We zitten nu in de problemen met overal andere regels en her en der ontevreden gebruikers. Dat is niet wat we als gemeente willen", benadrukt Van Velzen. "Er was nergens een volmaakt systeem. Goede voorbeelden zijn er wel, zoals De Juffrouw en Driehoorne. Daar wordt veel eigen verantwoordelijkheid genomen en er wordt verhuurd om zelf geld te verdienen. Alleen afhankelijk zijn van subsidie is achterhaald. Dat kan niet meer."

Een ander probleem is dat er wel met beheerders is gesproken over het vergroten van de inkomsten, maar nog niet met de gebruikers. Daarom maken veel gebruikers zich zorgen over grote huurverhogingen.

Aangescherpte koers
De wethouder zal een of meer werkbezoeken van raadsleden aan gemeenten met een goed werkend systeem organiseren. Er komen schriftelijk antwoorden op veel van de gestelde vragen. Daarna komt de wethouder in oktober met een aangescherpte koers.

Fotograaf: Eveline Verhoeve