Politiek - Overig

« Vorige - Volgende »

Gebruikers mee laten denken over buurthuizen

2 oktober 2017 - 10:44  •  reacties

Gebruikers mee laten denken over buurthuizen

Alphen aan den Rijn - Hoewel niemand de dorpshuizen, buurthuizen en wijkcentra als ontmoetingsplaatsen kwijt wil, loopt het gebruik terug. Wethouder Kees van Velzen heeft vergevorderde plannen om de zaken in de hele gemeente grondig aan te pakken.

Verleden
In de kernen wordt van oudsher meer gebruik gemaakt van de dorpshuizen dan in de stad. Deze worden ook vaker door de inwoners gerund zonder tussenkomst van welzijnsorganisaties als TOM in de Buurt of Participe. Een goed voorbeeld van wat de wethouder voor ogen heeft is De Juffrouw. Dit ontmoetingscentrum wordt gerund als een maatschappelijke onderneming.

Na het debacle van voor de fusie is het in 'Alphen stad' nog steeds behelpen. De laatste horde lijkt met de nieuwbouw van Kaju Putih te worden genomen, maar dat is schijn. Het gebruik van alle multifunctionele accomodaties (MFA's) in de hele gemeente is onvoldoende.

Toekomst
Het is de bedoeling dat volgend jaar een nieuwe manier van werken in de hele gemeente wordt ingevoerd. Daarvoor is een inventarisatie van de ontmoetingsplaatsen gemaakt en is met de beheerders gesproken. Het daaruit voortkomende plan van Van Velzen is echter niet bepaald juichend ontvangen door de gemeenteraad. In oktober komt de wethouder opnieuw met een – herzien – plan. 

De grote uitdaging is om de gebruikers in de gebouwen te houden en te krijgen. Zij zijn echter niet bij het maken van het beleid betrokken. Hoewel wethouder Van Velzen meldt dit wel van plan te zijn, is D66 hier niet gerust op.

Kritische vragen
De fractie van D66 heeft dan ook kritische vragen gesteld. "Wij zijn van mening dat juist de gebruikers, inclusief oud-gebruikers en aspirant-gebruikers, van het begin af aan betrokken moeten worden om zo een oplossing te vinden met groot draagvlak bij de mensen waarvoor we de MFA's überhaupt hebben ingericht", meldt Richard Middelraad. D66 wil weten waarom dit niet is gebeurd.

Een ander vraagteken staat bij de geplande 'kostendekkende huur'. Heeft dat nadelige gevolgen voor de gebruikers? En, hoe zit het met eenmalige en/of kleine activiteiten waarvoor geen subsidie mogelijk is? Het laatste punt van zorg is verdringing van de doelgroep door commerciële verhuur, die geld opbrengt.

Fotograaf: Eveline Verhoeve
Politiek.'
Politiek

Voor het politieke nieuwe over Alphen aan den Rijn.