Politiek - Overig

« Vorige - Volgende »

Gemeenteraad spreekt Algemene Beschouwingen uit

28 oktober 2017 - 17:58  •  reacties

Gemeenteraad spreekt Algemene Beschouwingen uit

Alphen aan den Rijn - Tijdens de Algemene Beschouwingen worden ook verschillende moties toegelicht. Daarna is gedebatteerd over een aantal onderwerpen. De programmabegroting is met unanieme stemmen aangenomen.

SP
Harre van der Nat memoreert dat er de afgelopen vier jaar veel uitdagingen waren in de nieuwe gemeente. Hoewel hij een compliment over heeft voor de sluitende begroting, is zijn kritiek: "Het is opvallend hoeveel wordt overgelaten aan de inwoners zelf."
Motie Sensoor is aangenomen. Motie zonnepanelen is ingetrokken. Motie Eneco is verworpen.

SGP
Gert-Jan Schotanus vindt de begroting een goede uitwerking van de kadernota. Er is een groeiproces sinds 2013, de verbinding met de kernen kan worden aangescherpt, evenals het onderwerp duurzaamheid. En, de SGP is blij dat de Jeugdhulp eindelijk goed is aanbesteed.

VVD
Robbert Prins heeft kritische kanttekeningen zoals past bij een oppositiepartij. Hij ziet te weinig investeringen in de infrastructuur van Boskoop. "Wij vragen heldere keuzes, niet iedereen tegemoet komen en alles willen." Aandacht voor duurzaamheid is goed, maar: "Hoe zit het met windenergie?"
Motie winkelopeningstijden is aangenomen.

CDA
"Als overheid bepalen wij hoe de omgeving en de toekomst van kinderen eruit zal zien. Als gemeente bepalen wij de omgeving", aldus Marjon Verkleij. De programmabegroting is de erfenis voor het nieuwe gemeentebestuur. "We moeten inzetten op duurzaamheid en leefbaarheid."

GroenLinks
René Driesen ziet vooral veel ingezette eerste stappen. Onderwerpen als duurzaamheid, dorpsoverleggen en ook participatie zijn belangrijk. "Slechter dan voorheen kon trouwens niet", meldt Driesen over duurzaamheid. Hij vraagt om een lobby voor een basisziekenhuis.
Motie evenementen is aangenomen.

Beter Alphen
Wil Verschuur zet vraagtekens bij verschillende projecten: voormalige Bonifatiusschool, vestiging van NedCargo, EDBA, Citymarketing, ondernemers Hooftstraat, eindafrekening SportSpectrum en directie SWA. Ook wil zij fietsers weren uit de Julianastraat.

Nieuw Elan
Robert Blom vervangt André de Jeu. Blom vindt de financiën er goed uitzien en is blij dat de lasten voor de inwoners niet zijn gestegen. Duurzaamheid moet meer worden bevorderd en er zijn vraagtekens bij de afvalpas. Er moet meer aandacht komen voor problemen in de stad en in de kernen, alsmede voor kinderen in armoede.

ChristenUnie
"We moeten niet over ons graf regeren", vindt Caroline Blom. Zij vraagt aandacht voor duurzaamheid want 'we wonen in een polder onder de zeespiegel', een goed OV naar de steden en een goede oplossing voor het verkeer in Boskoop en Hazerswoude-Dorp. Ook wil zij meer inzet voor de woningbouw en zorgtaken.

PvdA
"Ondanks de goede financiële situatie zijn we als oppositie toch kritisch", aldus Ernst Jan Straver die Gülhan Keskin vervangt. Zorgwekkend is dat de gemeente ‘speelbal van de provincie’ dreigt te worden. Ook is het jammer dat er weinig nieuw beleid in de begroting staat en dat zaken als de visie op het Stadshart zijn blijven liggen.
Motie kunstwerk Wallenbergplein is verworpen. Motie Bentwoudlaan is aangehouden.

D66
Inge Prins is tors op de stappen die op het dossier duurzaam zijn gemaakt, op de financiën die in orde zijn, op de uitvoering van extra zorgtaken en op de nieuwbouw van de scholen voor voortgezet onderwijs. Prins ziet veel zaken met een goede start en ze wil nu plussen.

Drie partijen zijn niet aanwezig tijdens de Algemene Beschouwingen: Lijst Bontekoe, Groene Hart Democraat (GHD) en RijnGouweLokaal (RGL).
De agenda, programmabegroting 2018-2021 en de teksten van de moties staan op de gemeentelijke website onder kalender vergaderingen.

Fotograaf: Eveline Verhoeve
Politiek.'
Politiek

Voor het politieke nieuwe over Alphen aan den Rijn.