Politiek - CDA

« Vorige - Volgende »

CDA Fractieflits

13 november 2017 - 09:34  •  CDA  •  reacties

CDA Fractieflits

Alphen aan den Rijn - CDA Nieuwsbrief november 2017 met deze maand:

  • CDA team klaar voor de verkiezingen
  • Marjon Verkleij opnieuw lijsttrekker
  • Bloembollenactie in kernen
  • Partijcongres Nijmegen
  • Raadsvergadering 26 oktober
    • Gemeentebegroting 2018
    • Kunstobject Raoul wallenbergplein
    • Eénmalige verhoging evenementenbudget 
    • Nieuwbouw scholen Voortgezet onderwijs
    • Winkeltijdenopenstelling 24december en 31 december
  • Raadsvergadering 12 oktober
    • Parkeerproef
    • Openbare toiletten
    • Ontwikkelingen Landgoed Verboom

CDA team klaar voor de verkiezingen
Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 24 oktober heeft het CDA de kandidatenlijst voor gemeenteraadsverkiezingen 2018 vastgesteld. Marjon Verkleij neemt als lijsttrekker de eerste plaats in.

Op plaats 2 staat huidige wethouder Kees van Velzen, op nummer 3 zittend raadslid Helma van der Louw uit Boskoop. Op plaatsen 4 en 5 staan commissielid Vanessa Scholtens en raadslid Mark Vermeulen. Met de nieuwe kandidaten Jeroen van Gool uit Hazerswoude-Dorp, Johan Wijnhorst uit Alphen aan den Rijn, Henk Oostdam en Pieranna van Rijn, beiden uit Boskoop en Ronald Hendricx uit Alphen aan den Rijn vormen zij samen de eerste 10 kandidaten.

De eerste 13 kandidaten hebben zich verkiesbaar gesteld. De overige kandidaten nemen een niet-verkiesbare plaats in. Van de huidige fractie keren Joost van Beek, Jos Ensink en René Vrugt niet meer terug. Zij staan op een onverkiesbare plaats op de lijst. Ook huidig wethouder Han de Jager staat op een onverkiesbare plaats.


De verkiesbare kandidaten voor het CDA Alphen aan den Rijn op de foto zijn van links naar rechts: Hans Démoed, Helma van der Louw. Jeroen van Gool, Pieranna van Rijn, Mark Vermeulen, Vanessa Scholtens, Marjon Verkleij, Kees van Velzen, Johan Wijnhorst, Marco de Goede, Henk Oostdam en Wim van Tuijl.

Marjon Verkleij opnieuw lijsttrekker
Het CDA in Alphen aan den Rijn heeft tijdens de ledenvergadering Marjon Verkleij-Lemmers (58) opnieuw gekozen als lijsttrekker van het CDA voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Marjon Verkleij is de huidige fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn. Zij voert daar als fractievoorzitter de grootste fractie in de Alphense raad aan. Marjon zit sinds 2010 in de gemeenteraad. Ook bij de vorige verkiezingen, in 2013, was Marjon Verkleij lijsttrekker. Die verkiezingen stonden in het teken van de gemeentelijke herindeling van de gemeenten Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude.

Campagne
Op zaterdag 28 oktober hebben elf CDA kandidaten die op een verkiesbare plek staan, zakjes bloembollen uitgedeeld in de diverse kernen binnen de gemeente Alphen aan den Rijn. Nadat de groep eerst enkele foto’s hadden gemaakt voor de campagne werden de zakjes bollen gevuld en in de middag uitgedeeld.

Met deze jaarlijkse actie wil het CDA laten zien dat zij belang hecht aan een groene leefbare gemeente waar het goed wonen en werken is. De actie werd door de inwoners zeer gewaardeerd en het bollenpakket geeft in het voorjaar kleur aan de gemeente. 

CDA-Partijcongres in Nijmegen 4 november
Vier afgevaardigden van het bestuur en de fractie waren aanwezig bij het partijcongres in Nijmegen. In een volle zaal stelde voorzitter Ruth Peetoom de nieuwe CDA bewindslieden voor aan de leden. Na een lange formatieperiode is het regeerakkoord gepresenteerd. Het CDA wil kracht tonen door samen te werken, een geloofwaardig antwoord te geven en voor elkaar te zorgen. Ook kondigde Peetoom aan dat er gewerkt wordt aan voorstellen voor een nieuwe partijstructuur. Partijleider Sybrand Buma benadrukte in zijn betoog dat het CDA weer terug is in het hart van de samenleving. Voor deze Tweede Kamer fractie is regeren geen doel, maar een middel om ons land eerlijker, veiliger en sterker te maken en waar de verantwoordelijkheid voor elkaar sterker is dan het nastreven van het eigen gewin. In de namiddag was er nog volop gelegenheid voor netwerken met andere partijgenoten.

Raadsvergadering 26 oktober
Algemene Beschouwingen over de Programmabegroting 2018-2021
In haar betoog stond onze fractievoorzitter Marjon Verkleij stil bij de rol die de lokale overheid speelt bij de toekomst van een kind. Hoe de directe omgeving en aanwezigheid van voorzieningen bijdragen aan het geluk van onze inwoners en dat het gemeentelijk beleid meer dan ooit het verschil kan maken nu wij verantwoordelijk zijn geworden voor de Werk, Welzijn en Jeugdzorg. Deze begroting is een nalatenschap aan de nieuwe gemeenteraad.

Na vier jaar gewerkt te hebben aan het coalitie akkoord Daadkracht Dichtbij laten we een kerngezonde gemeente achter. We hebben onze belofte waargemaakt. Uiteraard is ons werk nog niet klaar. Op het gebied van infrastructuur liggen er nog een paar grote vraagstukken rond Boskoop en Hazerswoude–Dorp. De transformatie in het maatschappelijk en sociaal domein zal de komende jaren moeten worden doorontwikkeld en dat met minder geld uit Den Haag. In de wijken en kernen zal er meer maatgerichte invulling worden gegeven aan de behoeften die er zijn. Grote uitdaging is invulling te geven aan de opdracht die we ons zelf hebben gegeven om tot een energie- en klimaat neutrale gemeente te komen. Dit vraagt lef en doorzettingskracht, maar dat is ook waar het CDA voor staat. omdat wij onze gemeente graag voor de toekomst door willen geven. 

Kunstobject Raoul Wallenbergplein
Enkele politieke partijen hadden tijdens de begrotingsraad een motie ingediend om het besluit van aanpak van het kunstwerk ‘A dark limousine exit’ op het Raoul Wallenbergplein te herroepen.

Als CDA fractie hebben wij niet ingestemd met deze motie aangezien het college met een voorstel komt waarin juist meerdere opties mogelijk worden. De opties kunnen dan bijvoorbeeld bestaan uit een door inwoners gemaakte keuze uit voorgestelde nieuwe kunstobjecten, de huidige rotonde verfraaien of de situatie laten zoals het nu is. Als CDA vinden wij inspraak van omwonenden en andere inwoners ook van belang bij beeldbepalende objecten in de wijken.

Verhoging budget evenementen
Het CDA was mede-indiener van het amendement Verhoging budget evenementen met € 75.000,- Er wordt veel beroep gedaan op dit budget, maar doordat een groot deel al is gelabeld voor de Oranjeverenigingen is er te weinig beschikbaar om nieuwe evenementen een ondersteuning te geven. Dit hebben we nu eenmalig opgelost en het is aan de nieuwe gemeenteraad om het structureel te verhogen. Het amendement is unaniem aangenomen. De programmabegroting is door de hele gemeenteraad aanvaard.

Gemeenteraad stemt in met nieuwbouw scholen Voortgezet onderwijs in Alphen aan den Rijn
Na een traject van vele jaren is door de gemeenteraad besloten om nog een extra financiële bijdrage ter beschikking te stellen voor de doordecentralisatie onderwijshuisvesting voor enkele voortgezet onderwijscomplexen binnen onze gemeente. Dit vanwege een verhoging van de rente van de af te sluiten lening, waardoor er over de looptijd van 40 jaar een tekort komt op het beschikbare bedrag. Toch kan er binnenkort als eerste gestart worden met de bouwplannen bij het scholencomplex van het Groene Hart College aan de Tolstraat.
Als CDA hebben wij altijd onze waardering uitgesproken over de constructieve samenwerking tussen de scholengemeenschappen Scope, Scala en Ashram College wat mede heeft geresulteerd in deze uitkomst…een goede investering in de Alphense jongeren én de toekomst!

De Motie éénmalige uitbreiding winkeltijdenopenstelling zondag 24 en 31 december 2017 vanaf 8.00 uur is met een meerderheid van stemmen aangenomen. De christelijke partijen CDA, CU en SGP waren tegen. Het CDA vond dat met deze motie een afspraak binnen de coalitiepartners werd overschreden. Eerder deze periode werd er al een reparatie gevraagd van 13.00 uur naar 12.00 uur vanwege concurrentie met omliggende gemeenten. Dat hebben we schoorvoetend gehonoreerd, maar dat was voor ons echt de limiet. Nu vindt CDA dat er teveel wordt gevraagd, immers eens in de zes jaar valt altijd de zondag voor Kerstmis, daar kan men rekening mee houden. Het argument dat de supermarkten anders hun winkelvoorraad niet kwijt kunnen raken vonden wij echt zwaar overtrokken. Deze verruiming is ten nadelen van de kleine ondernemers en volgens ons ook niet noodzakelijk, want met elke dag een avondopening tot 21.00 uur en de mogelijkheid om bestellingen thuis af te laten leveren is er ruim voldoende tijd om levensmiddelen binnen te halen. Het is nu aan het college om tijdig met een juridisch voorstel naar de raad te komen om de Winkeltijdenverordening 2015 aan te passen.

Raadsvergadering 12 oktober
In deze raadsvergadering kwamen diverse onderwerpen aan de orde, waaronder;

Parkeerproef en  Aantrekkelijk Verblijven in het Centrum
Als coalitiepartners, waaronder CDA, hebben een motie ingediend waarin wij graag willen meewerken aan een aantrekkelijk en goed bereikbaar centrum van Alphen aan den Rijn. Echter we geloven niet dat de parkeerproef, waar de bezoeker de eerste 90 minuten gratis mag parkeren, zal leiden tot meer omzet en meer bezoekers. Daarnaast wil coalitie ook het bezoek per fiets blijven stimuleren. We willen een signaal afgeven aan de winkeliers, dat we ook graag een boost willen geven aan het centrum en hebben daarom een motie ingediend met verbetermaatregelen ten aanzien van het parkeren en ook verbeteringen ten aanzien van het fiets parkeren. Daarnaast hebben we het college opgedragen om met een voorstel te komen om de parkeerexploitatie kostendekkend en sluitend te maken. De VVD wilde toch de parkeerproef, waarbij voormalig wethouder Hoekstra zich niet door de coalitie gesteund voelde, door laten gaan en probeerde dat af te dwingen met een motie als onderdeel van een Revitaliseringsplan. Daarbij wilde zij de kosten ad 1,2 miljoen euro dekken uit de parkeerexploitatie, die nu al negatief is. De motie haalde het niet, de motie van de coalitiepartners wel.

Openbare toiletten
Het CDA was mede indiener van de motie tot onderzoek naar mogelijkheden en kosten van openbare toiletten, daar waar nu een toilet ontbreekt. We vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Het mag niet zo zijn dat men uit angst om niet naar het toilet te kunnen gaan, thuis blijft. Belangrijk is ook dat duidelijk aangegeven wordt waar een openbaar toilet is. Het college heeft deze motie overgenomen en gaat er mee aan de slag.

Ontwikkelingen Landgoed Verboom
De raad is in principe bereid het bestemmingsplan dat gaat over de Westkanaalweg (ten oosten van 18a) in Alphen aan den Rijn te herzien voor de ontwikkeling van een landgoed. Naast enkele wensen en bedenkingen ten aanzien van de inpasbaarheid van het appartementencomplex, sociale woningbouw, bereikbaarheid en onderhoud van het landgoed hebben we als CDA  onze twijfels uitgesproken bij het aantal wooneenheden dat gerealiseerd mag worden. Daarom waren we mede indiener van het amendement om als wens en bedenking mee te geven dat er maar maximaal 4 wooneenheden gerealiseerd mag worden en dat er maximaal totaal 1.400 m2 bebouwing inclusief bijgebouwen mag worden gerealiseerd, zoals ook in het masterplan Wandelbos staat beschreven. Het college zal de vastgelegde wensen en bedenkingen van de raad betrekken bij haar afweging of en in welke vorm dit landgoedplan nog op steun van de gemeente kan rekenen.

Fotograaf: CDA Alphen aan den Rijn
Tags: cda
CDA.'
CDA

Politieke partij