Politiek - GroenLinks

« Vorige - Volgende »

Openhouden HAP: geen luxe maar noodzaak

23 december 2017 - 08:47  •  Pauline Hoogeveen-Dries (GroenLinks)  •  reacties

Openhouden HAP: geen luxe maar noodzaak

Alphen aan den Rijn - Samenwerkende Huisartsen Rijnland (SHR) en verzekeraar Zorg en Zekerheid zijn van plan om de huisartsenpost in het Alrijne Ziekenhuis tussen 23:00u en 08:00u te sluiten. De medewerkers gaan naar het overkoepelende call centrum in Leiden, om zo de capaciteitsproblemen in Alphen en Leiden op te lossen en de kosten te drukken. Mensen in Alphen en omgeving die eerstelijnszorg nodig hebben, zullen ofwel tot de volgende ochtend moeten wachten, ofwel naar de huisartsenpost in Leiden moeten gaan.

"Geen probleem", zegt Ruud Gebel, voorzitter van de SHR. "Mensen die niet zelf kunnen komen maar wel dringend een arts nodig hebben, bezoeken we. Zoals nu ook al gebeurt." Maar wie bepaalt of jij kunt komen? Als je ziek bent is een half uur in de auto zitten sowieso een behoorlijke -zo niet gevaarlijke- opgave, lijkt me.

Ondertussen groeit het protest in de gemeente. Een petitie met duizenden handtekeningen werd aangeboden aan wethouder Han de Jager (CDA). Voor de HAP werd op initiatief van Abdelhakim Ahanny een demonstratie gehouden tegen de sluiting. Bij de demonstratie waren niet alleen aardig wat burgers, maar ook een paar politieke partijen aanwezig, waaronder veel mensen van GroenLinks, SP en PvdA. Ook wethouder Han de Jager was present. Hij vond het echter te vroeg om ons zorgen te maken. ‘Kwaliteitsbehoud en efficiëntie kunnen en mógen niet zonder elkaar,’ sprak hij.

Efficiëntie. Het toverwoord van iedere verandering in de zorg. Wat betekent efficiëntie echter, als het gaat om het weghalen van zorg in een gemeente met meer dan 100.000 inwoners? Er bezoeken iedere nacht maar een paar mensen de huisartsenpost, dat klopt. Maar dit zijn geen mensen die verkouden zijn of hun teen hebben gestoten, dit zijn mensen die midden in de nacht een arts nodig hebben. Als we het toch over getallen hebben, kunnen we dan ook een cijfer plakken op het aantal mensen dat dan maar langer wacht? Op de extra complicaties die hierdoor optreden?

GroenLinks en alle andere bezorgde burgers protesteren niet vanuit het ongemak van wat langer in de auto zitten (als we die al hebben). We protesteren omdat onze veiligheid en gezondheid stukje bij beetje in het geding komen.

Beste huisartsen, de efficiëntieslag houdt niet op. Totdat u zegt: ‘Dit kan niet meer. Ik kies voor de belangen van mijn patiënt.´ Uw patiënten komen op de been. Kom naast hen staan en neem het roer over.

Pauline Hoogeveen-Dries
Lid GroenLinks

Fotograaf: GroenLinks
GroenLinks.'
GroenLinks

Politieke partij