Politiek

« Vorige - Volgende »

Niet zeker dat raad 2,6 miljoen aan theater geeft

19 januari 2018 - 08:44  •  reacties

Niet zeker dat raad 2,6 miljoen aan theater geeft

Alphen aan den Rijn - Theater Castellum heeft direct 2,6 miljoen euro nodig om het gebouw van een degelijke entree te voorzien, hier een nieuw grand café te plaatsen en de kleine zaal  af te scheiden met  een eigen ingang langs de Oude Rijn. Vervolgens is het de bedoeling dat ook een forse jaarlijkse subsidie wordt toegekend van circa een half miljoen.

Andere functie
Het theater krijgt dan naast de theaterfunctie ook een sociale en maatschappelijke functie in het Stadshart. Dit kan alleen als Castellum met verschillende partners gaat samenwerken. Het is dan ook jammer dat de meer culturele organisaties niet mee willen doen. MAX ziet niets in naar het theater verhuizen en het beoogde poppodium van het kunstenaarspaar Ton Peterse en Marianne Plompen is na twee jaar praten alsnog afgehaakt. Studio Alphen wil wel naar het theater verhuizen.

Prachtig plan
Directeur Sandra Bruinsma ziet het theater-nieuwe-stijl helemaal zitten: "Het gekozen scenario is een groeiscenario met veel ruimte voor groei. Er is plaats voor theater, film en nieuwe activiteiten. Als de verbouwing van vooral de entree klaar is, mogen we door de activiteiten, betere horeca, film en theatervoorstellingen meer inkomsten verwachten. We hebben een prachtig plan en ik geloof daarin."

Twijfel aan financiën
Verschillende partijen in de gemeenteraad geloven minder in de plannen. René Vrugt (CDA) vraagt naar de nieuwe identiteit. Bas Wienbelt (VVD) maakt zich zorgen over de cijfers: "Ik zie weinig reuring in het geschetste plaatje en de exploitatie is zo niet realistisch." Ook D66, Nieuw Elan, PvdA en GroenLinks twijfelen aan de prognoses voor de omzet. Ank de Groot (RGL): "Ik zie veel te veel aannames in de cijfers en ik mis veel kosten. Bovendien denk ik dat bijvoorbeeld scholen de tarieven niet kunnen betalen."

Het kan wel
Wethouder Kees van Velzen denkt dat met een andere marketing, meer commerciële activiteiten en een goede vulling overdag Theater Castellum wel degelijk goed kan draaien. "De maatschappelijke component moeten we subsidiëren, maar van de commerciële zaken mogen we inkomsten verwachten. Een groot congres is nu lastig, maar dat kan straks wel. En ja, de theaterfunctie blijft zeker voorop staan." De wethouder zegde ook toe om een aantal achterliggende stukken naar de raad te sturen.

Niet zeker
Of de wethouder tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 25 januari echt de handen op elkaar krijgt, staat nu nog niet vast. Er zijn veel partijen die hun mening nog niet hebben gevormd.

Op de foto: directeur van Theater Castellum Sandra Bruinsma en wethouder Kees van Velzen.

Fotograaf: Eveline Verhoeve