Politiek - Overig

« Vorige - Volgende »

FNV: wat doet Alphen voor jongeren onder 27 jaar

28 februari 2018 - 14:21  •  reacties

FNV: wat doet Alphen voor jongeren onder 27 jaar

Alphen aan den Rijn - Bernadette Wolters (PvdA) vindt een goede opleiding belangrijk: "Een goede opleiding leidt tot werk en dat is je bestaanszekerheid. Daar moeten we aandacht aan geven." De andere sprekers vinden woningen erg belangrijk.

Betaalbaar
Hans Goedegebuure (SGP) wees erop dat wonen en inkomen zorgen voor de overheid moeten zijn. "Huisvesting moet wel betaalbaar zijn. Er moet ook meer aandacht naar starters die in de kernen willen blijven als ze ‘uit huis’ gaan. Niet alleen werk is belangrijk, ook de hoogte van het inkomen telt. Jongeren moeten ook voldoende verdienen."

Speciale groepen
André de Jeu (Nieuw Elan) viel hem bij: "We moeten als gemeente maatwerk leveren samen met bedrijven en organisaties en we moeten speciale groepen niet uit het oog verliezen. Bijvoorbeeld jongeren met autisme zijn gebaat bij bepaalde woonvormen, die moeten we dan toch bouwen."

Ruim begrip
Later op de avond bleek dat jongeren een ruim begrip is. De groep bestaat enerzijds uit starters die zich een ‘normale’ woning kunnen veroorloven en jongeren die in de prijsklasse van 300-400 euro zoeken. De eerste groep wordt momenteel bediend met de verbouwde leegstaande kantoorpanden die er waren.
De tweede groep valt overal buiten de boot. "Er is veel tot stand gekomen", erkende Ank de Groot (RGL). "Maar jongeren komen niet voor alles in aanmerking. De groep tot 23 jaar krijgt geen huurtoeslag en 500 euro is voor hen sowieso te veel."

Tiny houses
Erik van Zuijlen (GroenLinks) ziet mogelijkheden voor andere woonvormen. "Ik denk dat ouderen en jongeren goed samen kunnen wonen in woonprojecten. En, ik denk ook dat tiny houses juist voor deze groep heel geschikt zijn."

Grondprijs
Een angel bij het zorgen voor goedkope woningen is dat de grondprijs in Alphen aan den Rijn hiervoor in feite te hoog is. Dat heeft te maken met de marktprijs en niet met kunstmatig hoog houden. Als de gemeenteraad de marktprijs los wil laten, is het zo dat dit een gat in de begroting veroorzaakt. Deze miljoenen moeten dan wel ergens anders vandaan komen.

Fotograaf: Eveline Verhoeve
Politiek.'
Politiek

Voor het politieke nieuwe over Alphen aan den Rijn.