Politiek - GroenLinks

« Vorige - Volgende »

Red de Watertoren!

9 maart 2018 - 12:49  •  René Driesen  •  reacties

Red de Watertoren!

Alphen aan den Rijn - Of... het wás het icoon van Boskoop. De toren staat er immers al tientallen jaren verpieterd bij. Dat steekt. De watertoren van Boskoop is voor mij en vele Boskopers nog steeds een symbool met veel gevoelswaarde. De toren markeerde de westelijke kant van het dorp en is een van de meest bekende monumenten van Boskoop. Zo niet het bekendste.

Zelf ben ik geboren op de Goudse Rijweg. Ik heb de watertoren in mijn jeugd nog in volle glorie gekend. Een prachtig tot de verbeelding sprekend gebouw om trots op te kunnen zijn. Het was een ijkpunt. Op de fiets naar een voetbaltraining bij Floreant was je altijd blij als je de watertoren naderde, want dat betekende dat de 'warming up' van 5 kilometer er bijna op zat.

Op een gegeven moment kwam aan de functie van de watertoren een einde. Vanaf dat moment ging het mis. De toren verpauperde en de toren werd 'onthoofd'. Nadat in de jaren 90 de toren voor een gulden door de gemeente werd verkocht, met de opdracht om het monument in ere te herstellen, was er weer hoop. De gemeente liet het over aan een particulier, maar die kreeg het financieel niet rond en werd bovendien flink tegengewerkt.

Nieuwe plannen volgden, waarbij de hand van de gemeente op de knip bleef. Twee jaar geleden kochten twee investeerders de toren, maar zij wilden de toren tussen de woningen laten verdwijnen. De opbrengst van de woningen hadden zij nodig om de gesloopte kroon van de toren te reconstrueren. Dat plan is afgeschoten. De Boskoopse watertoren is nu opnieuw te koop.

Het wordt tijd dat de gemeente haar verantwoording neemt. Namens mezelf en GroenLinks Alphen aan den Rijn wil ik ervoor pleiten dat de gemeente gaat investeren in de restauratie van dit monument. Er zou kunnen worden samengewerkt met een commerciële partij, die bijvoorbeeld een horecafunctie creëert in de kroon. Zo kunnen we allemaal met een biertje genieten van de watertoren en het prachtige uitzicht.

Er zijn al zoveel monumenten verdwenen in Boskoop, dit moet een halt toe worden geroepen. Laten we de totale ondergang van de watertoren van Boskoop voorkomen, en zorgen dat Boskopers en andere inwoners van onze gemeente weer trots kunnen zijn op de herrezen blikvanger!

Fotograaf: Josh Walet
GroenLinks.'
GroenLinks

Politieke partij