Politiek - Overig

« Vorige - Volgende »

Verkiezingen: SP en D66

14 maart 2018 - 18:20  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

Verkiezingen: SP en D66

Alphen aan den Rijn - SPHoe beter het gaat, hoe meer de SP de uitzondering tot regel verheft. Schoorvoetend gaf SP-leider Harre van der Nat tegenover Studio Alphen toe dat de decentralisatie van het sociale domein aanzienlijk beter is verlopen dan hij had gedacht. En daarom blijft het zoeken naar de tegenstelling vanuit de oppositie steken bij een individueel voorbeeld uit de gemeente of een socialistische uitspraak uit de landelijke richtlijnen. De SP past dus wonderwel in het plaatje van een politieke partij in de op een na gelukkigste gemeente van Nederland. Neemt niet weg dat er wel degelijk verbeterpunten zijn. Zo is participatie niet meer dan een modewoord als er geen voorzieningen in de buurten zijn en bestaan ook hier wel degelijk armoede en eenzaamheid. De stokpaardjes van de SP zijn: geen woningbouw in de Gnephoek, oplossen van de verkeersproblemen in het zuiden van de gemeente rond Boskoop en Hazerswoude-Dorp en voldoende woningbouw, en daarmee ook voldoende voorzieningen, in de dorpen.

D66|
D66 denkt aan een forse stijging in zetels: van drie naar zes. Of dat gaat lukken is maar de vraag. Tenslotte is D66 de partij met een raadslid met een eigen agenda, die uiteindelijk voor zichzelf begon. Vervolgens was daar de wethouder die D66 verloor aan falend beleid bij de SWA, de voormalige Alphen sociale werkplaats. Zijn vervanger maakte het er niet beter op door aanvankelijk op het terrein van duurzaamheid de hele gemeenteraad tegen zich in het harnas te jagen. Uiteindelijk is het Doorbraakplan Duurzaamheid er wel gekomen, maar dan vooral door het harde werken van een aantal andere gemeenteraadsfracties. Het masterplan onderwijs is ook geen verdienste van D66 en evenmin de zorg dichtbij en Nieuw en Anders. Wat dan wel? In ieder geval hebben de drie raadsleden zo ongeveer de meeste dossierkennis van allemaal en zijn zij ook altijd bereid om een compromis te ontwikkelen. De stokpaardjes van D66 zijn onderwijs, duurzaamheid en sociale zorg.

Het maakt niet uit op wie je stemt, als je maar gaat stemmen! Weet je nog niet op wie? Vul dan de Stemwijzer in!

Over de auteur
Eveline Verhoeve werkt sinds 1993 als verslaggever voor lokale kranten, ook voor de politiek in Alphen aan den Rijn. Van 2000 tot en met 2007 was zij eindredacteur en politiek verslaggever in de gemeente Haarlemmermeer. Sinds 2007 analyseert en schrijft zij voor verschillende lokale media in de gemeente Alphen aan den Rijn.

Fotograaf: Eveline Verhoeve
Politiek.'
Politiek

Voor het politieke nieuwe over Alphen aan den Rijn.