Politiek - Nieuw Elan

« Vorige - Volgende »

Monsterzege behaald door lokale partij Nieuw Elan

22 maart 2018 - 11:24  •  reacties

Monsterzege behaald door lokale partij Nieuw Elan

Alphen aan den Rijn - Nieuw Elan is van zes zetels bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen gegroeid naar tien nu. Vorige keer werden 4939 stemmen behaald, nu zijn het 11.607. "Het is bizar", zegt André de Jeu middenin de feestvreugde. "Dit gaat niet alleen over campagne voeren, dit gaat ook over vier jaar zichtbaar zijn." De Jeu wil nu een brede coalitie met veel steun in de gemeenteraad.

Ook het CDA haalde honderden stemmen meer, maar dat is toch onvoldoende om het zetelaantal van zeven te houden. Kees van Velzen is teleurgesteld, Marjon Verkleij neemt haar verlies en verwacht een uitnodiging voor de coalitieonderhandelingen. Dit effect, meer stemmen maar minder zetels, komt door de aanzienlijk grotere opkomst. Met 56 procent zijn er duizenden kiezers meer dan in 2013.

Het CDA is niet de enige partij waarbij een winst in stemmen desondanks een verlies opleverde. Ook de ChristenUnie en D66 hebben meer stemmen gekregen, maar verliezen een zetel. Voor een aantal oppositiepartijen geldt hetzelfde. De SP wint stemmen, maar verliest een zetel. Zo ook de SGP. Soms is het verlies nog groter. De PvdA halveert en gaat van vier naar twee zetels. Voor RGL en Beter Alphen geldt dat er meer stemmen zijn behaald, maar dat er desondanks geen extra zetel in zit.

Winnaars
De andere twee winnaars zijn VVD en GroenLinks. De VVD gaat van vijf naar zes en lift daarmee waarschijnlijk mee in de landelijke tendens. Ook GroenLinks doet het landelijk goed. De partij gaat van nipt drie naar vijf zetels en is daarmee ook echt coalitie kandidaat. "Wij doen het altijd beter als er een hoge opkomst is. Dan gaan veel jongeren naar de stembus en daar zit toch ons electoraat", aldus lijsttrekker René Driessen.

Breed college
Nieuw Elan wacht nu de definitieve uitslag af voordat de coalitieonderhandelingen worden gestart. "Ik denk dat we eerst aan tafel gaan met CDA, VVD en GroenLinks", aldus Gerard van As. "We hebben een goede samenwerking met het CDA en zowel VVD en GroenLinks hebben gewonnen. Wij gaan voor een breed college, maar er moet veel gebeuren en dat moeten we dan wel met z’n allen willen."

De uitslag van woensdagavond is wel een voorlopige uitslag. Vrijdagochtend wordt de definitieve uitslag bekendgemaakt.

Fotograaf: Eveline Verhoeve
Nieuw Elan.'
Nieuw Elan

Politieke partij