Politiek

« Vorige - Volgende »

Alphen aan den Rijn krijgt democratie van onderaf

26 april 2018 - 12:47  •  reacties

Alphen aan den Rijn krijgt democratie van onderaf

Alphen aan den Rijn - Nieuw Elan, CDA en GroenLinks zijn het binnen een maand na de gemeenteraadsverkiezingen eens over wat zij voor de gemeente Alphen aan den Rijn willen bereiken. Daarbij vinden zij alle drie dat de hoofdlijnen van het beleid duidelijk moeten zijn, maar dat de invulling vooral 'van buiten' moet komen. Het motto voor de komende periode is: Groene stad met Lef! met krachtige wijken en dorpen.

"De punten waar we ons aan gaan houden, staan in het akkoord. Daar hebben we allemaal voor getekend", aldus De Jeu. "Belangrijk is dat iedereen bij dit akkoord is betrokken. De gemeente zijn wij met z'n allen. Wij moeten allemaal opdrachtgever aan de gemeente zijn. Maar: zo zijn wij niet georganiseerd."
En dan valt de term 'democratie van onderaf'. De gemeenteraad moet wel besluiten nemen, dat moet echter op basis wat vanuit organisaties, wijken en inwoners komt. "Als er vanuit de gemeente wordt gemeld dat er vijf lantaarnpalen op een rijtje komen en de straat wil dat niet, dan gebeurt het niet. Dat is nieuw en daar gaan we de komende tijd hard aan werken."

Nieuw Elan, de partij van De Jeu, had als belangrijk speerpunt in haar verkiezingsprogramma meer zeggenschap voor wijken, dorpen, organisaties en inwoners. Dat is de onderlegger voor het coalitieakkoord geworden. Daarbij gaat het om een eigen budget, een goede vertegenwoordiging, specifieke aandacht voor eigen uitdagingen en ruimte voor maatschappelijke initiatieven. Kortom: de samenleving moet als opdrachtgever aan de gemeente gaan functioneren.

Fotograaf: Alphens EV