Politiek

« Vorige - Volgende »

Wethouder Van As maakt meer werk van woningbouw

5 juni 2018 - 17:47  •  reacties

Wethouder Van As maakt meer werk van woningbouw

Alphen aan den Rijn - Bouwen in de Gnephoek was voor de verkiezingen behoorlijk omstreden. Inmiddels is GroenLinks bereid om het zuidelijk deel van de Gnephoek te voorzien van een nieuwe woonwijk. Het gaat dan om de locatie naast ’s Molenaarsbrug waar voorheen de broodfabriek en asfaltcentrale lagen en landbouwgebied tot aan de Maximabrug. Een nieuwe lokale weg tussen Maximabrug en het verlengde van de Bruins Slotsingel, aan de overkant van de Heijmanswetering, zou deze nieuwe wijk moeten omsluiten. Dit hele gebied valt in de voormalige Oude Rijn Zone waarvoor oudere afspraken liggen om de verrommeling langs de rivier te verhelpen. Dit zegt wethouder Gerard van As.

Behalve de Gnephoek zijn er nog twee locaties voor Alphen-stad beschikbaar. De ene locatie is die op het Aarplein. Hiervoor zijn de plannen in een vergevorderd stadium. Aan de ene kant van het gebied rond het Aarplein komt woningbouw, aan de andere de nieuwe bibliotheek. Rijnhaven-Oost is ook in ontwikkeling. Tussen de kop van de haven en de Baronie worden verschillende woningbouwplannen gerealiseerd. "Er zit ook beweging bij een aantal bedrijven langs de haven", meldt de wethouder. "We hopen dat we het looppad kunnen doortrekken van de kop van de haven naar de brug." In de Rijnhaven worden momenteel steigers gebouwd voor kleinere boten.

Een probleem voor nieuwbouw is dat niet alle grond in handen van de gemeente is. Dit geldt niet alleen in de Gnephoekpolder, maar ook elders in de gemeente. "We hebben inmiddels besproken dat we eventueel actieve grondpolitiek willen toepassen", meldt de wethouder. "Zo’n besluit wordt dan genomen als dat voor een bepaalde locatie nodig is en dat moet dan wel eerst langs de gemeenteraad."

Foto: Gnephoek voorheen locatie asfaltcentrale
Illustratie: bouwlocatie Gnephoek

Fotograaf: Alphens EV