Politiek

« Vorige - Volgende »

Flinke tegenvaller op gemeentelijke jaarrekening

6 juni 2018 - 09:36  •  reacties

Flinke tegenvaller op gemeentelijke jaarrekening

Alphen aan den Rijn - De grote tegenvaller zit aan de kant van de inkomsten. De rijksoverheid zou dit jaar naar verwachting circa twee miljard euro extra verdelen over de gemeenten, maar dat wordt 432 miljoen euro minder. Elke gemeente krijgt dus minder geld dan waarop gerekend was. Tegelijkertijd stijgen de bouwkosten en valt ook het nieuwe jeugdbeleid duurder uit dan verwacht.

Er staat een aantal grote bouwprojecten op stapel die duurder worden, zoals theater Castellum, wijkcentra Kaju Putih en Zwammerdam en de scholen voor voortgezet onderwijs. Daarnaast werd voorheen veel geld verdiend met grondverkoop voor nieuwbouwprojecten. Die gouden tijden zijn voor de gemeente voorbij.

Structureel
Voor Alphen aan den Rijn betekent dit echter geen somber beeld. "Er zijn wel wat wolken", meldt Kees van Velzen, de nieuwe wethouder van financiën. "Er zijn ook meevallers, maar die zijn incidenteel terwijl de tegenvallers structureel zijn en dus blijvend." De gevolgen van de tegenvallende inkomsten lijken dus vooralsnog niet heel groot. "We moeten wel kijken wat we aan nieuwe plannen uit het coalitieprogramma kunnen betalen."

De jaarrekening en de voorjaarsrapportage worden donderdag 7 juni door de gemeenteraad in commissieverband besproken. De gemeenteraad spreekt op donderdag 28 juni in haar raadsvergadering over de financiële stukken.

Fotograaf: Alphens.nl EV