Politiek

« Vorige - Volgende »

Aftrap seizoen met discussie over kunst en cultuur

1 september 2018 - 19:33  •  reacties

Aftrap seizoen met discussie over kunst en cultuur

Alphen aan den Rijn - Wat men verder ook vindt van kunst en cultuur, iedereen bij DAT is het er wel over eens dat een goede visie in de gemeente Alphen aan den Rijn ontbreekt. Het helpt ook niet echt dat op ambtelijk niveau de gemeente nogal eens tekort schiet. Panellid Machiel van der Schoot gaat nog een stapje verder: "De gevestigde orde maakt hier de dienst uit. Dat is ouderwets. Bovendien gaat het meeste geld dat bestemd is voor cultuur naar de ambtenaren."

Monica Leurings, directeur Parkvilla, bevestigt dat beeld. "Er moet een goede visie komen, die moet met alle culturele partners worden gemaakt. De onderlinge samenwerking is lastig, al willen we dat wel. Er komt echter nog weleens iets uit het gemeentehuis dat de samenwerking tussen de verschillende organisaties doorkruist."

Ook over de stelling dat de afgelopen twintig jaar de creativiteit in het onderwijs is afgekalfd en dat er steeds minder geld voor cultuur is, is men het wel eens. "Het is de afgelopen twintig jaar inderdaad steeds minder geworden", zegt Leuring. "Ik zie echter de afgelopen paar jaar een kentering. We zijn nu wel allemaal bezig om meer creatieve projecten op te zetten."

Visie en nieuw beleid
Een visie van de gemeente op kunst en cultuur is overigens in voorbereiding. In het coalitieakkoord zijn hier afspraken over gemaakt. Raadslid René Driesen (GroenLinks) zit tussen het publiek en zegt hierover: "We gaan met de gemeenteraad binnenkort aan de slag met een visie waar nieuw beleid op gebaseerd wordt. De hele kunst- en cultuursector moet daarover meepraten. Er moet ook geld bij. Wij willen Alphen aan den Rijn op de kaart zetten met een positief imago. Daarvoor is kunst en cultuur nodig."

Op de foto het panel met v.l.n.r. host Gerrit Willems, Jan van Rijn, Machiel van der Schoot, Arne Maletzky, Monica Leuring en host Ina de Jong.

Fotograaf: Alphens EV