Politiek

« Vorige - Volgende »

Gaat het echt zo goed in Alphen?

19 september 2018 - 12:43  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Gaat het echt zo goed in Alphen?

Alphen aan den Rijn - Let wel: er zijn ook positieve signalen. De ambtenaren, die dagelijks in direct contact staan met de bevolking, zoals de leden van het gebiedsteam en de wijkpolitie, leveren juist geweldig werk. Bij vergunningen doen ze echt hun best om je door het woud van regels te leiden. Daar wordt het collegeprogramma, dat meer initiatief aan de burger wil gunnen en het ambtelijk apparaat dienstbaar wil laten zijn, voortreffelijk uitgevoerd.

Het probleem zit echter bij de managers en de beleidsambtenaren. Daar hoor ik alleen maar akelige verhalen over. Vergunningen voor evenementen zijn zo ingewikkeld geworden, dat je als burger niet meer zonder professionele begeleiding iets kunt aanvragen. Als het dan toch voor elkaar is, komen de tegenvragen en het gezeur van andere instanties, die er ook hun plas over moeten doen. Ik zou zeggen: als je het vanuit je ivoren toren zo goed weet, waarom schrijf je dan niet zelf een lijst waar je aan moet voldoen? Dan komen er allerlei eisen rond veiligheid. Een groot gedeelte van je budget gaat op aan bewakers. Waar hebben we dan al die BOA’s voor? Of zijn die er eigenlijk alleen om de hobbyafdeling, die parkeren heet, te financieren?

De brandweer wil zelfs op een plattegrond van een evenement ingetekend hebben waar braadpannetjes staan. Je denkt toch niet dat ze in de brandweerauto op hun gemak de tekening gaan bekijken. Waar de rook is, is het vuur en daar ga je op af. Zo zou ik denken. Daar hoef je niet voor naar de brandweerschool te zijn geweest.

Het Cultuurpalet heeft een prachtige tentoonstelling van creatief werk van leerlingen van de middelbare school in het oude V&D-pand gehouden. Ze wilden dat vaker doen, maar plotseling vinden de gemeente en de brandweer dat dat niet meer mag, omdat de nooduitgang aan de Raadhuisstraat niet goed is. Er staan fietsen voor of zo. Nou, ik kan u verzekeren dat daar al jaren niks veranderd is. Gewoon zeuren dus.

Een burger komt met een mooi plan om allerlei initiatieven en kennis op het gebied van duurzaamheid te bundelen. De beleidsmakers op het gemeentehuis, zeggen dat zij er al mee bezig zijn. Ammehoela! Ze denken er een beetje over na, maar hebben nog niks anders gedaan dan een dure externe kracht van buiten af in te huren. Zelf kunnen ze weer rustig doorgaan met laat komen en vroeg weggaan en het abnormale aantal vrije dagen opnemen. Het burgerinitiatief wordt nog verder afgebrand, door te eisen dat het plan aan anderen moet worden voorgelegd voor een alternatieve offerte. Al die tijd die er al ingestopt is dan? Gaat een bedrijf (vriendje/kennis?) van buiten Alphen dat betalen of krijgen ze dat gratis? Zo kan ik ook de laagste offerte maken.

Verschillende keren heb ik meegemaakt dat een mooi plan meer dan een jaar vertraging opliep, zodra de gemeente er zich mee ging bemoeien. Controleer dat maar eens bij de organisatie die de 50-jarige sterfdag van dichter J.C. Bloem organiseerde en blijvende informatie wil geven.

De afdelingen die iets met vastgoed en grond te maken hebben, hebben een grote geschiedenis van gesjoemel en incompetentie achter de rug: de Coupépolder, Hakstege, het projectbureau Lage Zijde, ambtenaren en wethouders die zich zelf mooie woningen gunden etc. Ik geloof nooit dat de verleidingen van het grote geld nu niet meer bestaan. Job-rotatie is daarvoor de oplossing. Toch is er recentelijk weer iemand na al jaren op dat gebied werkzaam te zijn geweest, bevorderd tot manager. "De kat op het spek binden", noemen ze dat. Let wel: ik heb diverse recente voorbeelden, dat uit die afdelingen misleidende informatie naar zowel burgers als politici is gegaan, zoals rond De Werf, het Thorbeckeplein en de Noord- en Zuideindepolder.

Dit is maar het topje van de ijsberg, los van schrijnende voorbeelden, dat de ene afdeling absoluut niet weet wat de andere doet.

Er zijn ook recent 'geheime' onderzoeken gedaan of nog bezig door externe bureaus naar het functioneren van het gemeenteapparaat en naar integriteit van ambtenaren. Wat daarvan naar buiten sijpelt, laat mij maar één conclusie: hier en daar wordt een probleem gezocht en gevonden en dat wordt dik aangezet. De echte top, te beginnen met de gemeentesecretaris, wordt daarmee buiten schot gehouden. Overigens worden weer dure externen ingezet, terwijl een echte baas zou moeten zeggen 'ga eens opzij, dan doe ik het even voor'. Waar hebben we al die managers en topambtenaren dan nog voor? En... wanneer wordt de beloofde inkrimping van het apparaat nou eens gerealiseerd?  

College, let op uw zaak, want u wordt er op afgerekend! U bent namens de gemeenteraad en de bevolking de baas, en niet de 4e macht, zoals de ambtenaren wel eens genoemd worden. 

Fotograaf: Alphens.nl