Politiek

« Vorige - Volgende »

Vinger aan de pols bij uitvoering jeugdhulp

29 september 2018 - 15:45  •  reacties

Vinger aan de pols bij uitvoering jeugdhulp

Alphen aan den Rijn - Zoals elke nieuwe organisatie heeft ook Go! voor Jeugd opstartproblemen. Het blijkt echter dat zelfs de eerste rapportages nog niet beschikbaar zijn en dat is de Alphense gemeenteraad in het verkeerde keelgat geschoten. "We willen allemaal het beste voor de jeugd, maar pas met een goede rapportage kunnen wij als raad zien hoe het gaat", aldus Caroline Blom (CU). "We willen weten of onze jeugd de juiste begeleiding krijgt", zei Helma van der Louw (CDA). "Er is een aanloopperiode nodig, er is vertrouwen nodig in de nieuwe organisatie, maar wij willen dat wel goed in beeld hebben!"

De uitdaging voor Alphen aan den Rijn, en voor Go! voor Jeugd, zit erin dat er een geheel nieuwe en unieke manier van werken is gevonden. Deze is gebaseerd op vertrouwen in professionals en minder bureaucratie. De gemeenteraad vindt echter dat er wel erg weinig gerapporteerd wordt en dat zij daardoor geen grip heeft op de organisatie. "Het rapport ligt in aangepaste vorm uiterlijk 3 oktober bij de raad", aldus wethouder Han de Jager, die de geldstroom niet openbaar wil hebben.

De raad eist verder dat er een volgsysteem wordt ontwikkeld met informatie over de realisatie van de beleidsdoelen die de raad heeft vastgesteld. Als belangrijke verbeterpunten noemt de raad: laagdrempeligere toegang tot hulp, versterken van vroegsignalering, regie van cliënten versterken, systeemgericht werken verbeteren, meer helderheid, tijdige opschaling en zorg, let op de werkdruk, meer helderheid over de inzet van de contactpersoon en een dialoog met cliënten. De Jager is het met deze punten eens.

Go! voor Jeugd
Sinds 1 januari is de nieuwe organisatie Go! voor Jeugd verantwoordelijk voor hulpverlening aan kinderen en jongeren. Go! voor Jeugd is op eenzelfde manier ingericht als TOM in de Buurt en heeft ook eenzelfde manier van werken. Dit betekent dat een aantal al langer bestaande organisaties onder één koepel vallen en een gezamenlijk beleid voeren. Daardoor is er veel meer en betere samenwerking tussen verschillende hulpverleners mogelijk en is er één aanspreekpunt. De bedoeling is om de jeugd veel eerder en met preventieve maatregelen op te vangen, waardoor zwaardere hulpverlening voor een groot deel achterwege kan blijven.

Fotograaf: Alphens EV