Politiek

« Vorige - Volgende »

IJsverenigingen hopen op ingrijpen gemeenteraad

5 oktober 2018 - 08:59  •  reacties

IJsverenigingen hopen op ingrijpen gemeenteraad

Alphen aan den Rijn - De gemeente Leiden wil een 250 meter ijsbaan aanleggen en betalen. Om er een 333 meter ijsbaan van te maken, is een extra bedrag van 3,2 miljoen euro nodig. Hiervan wordt 1,2 miljoen euro opgebracht door de regionale ijsverenigingen via onder meer crowdfunding. De overige 2 miljoen zou moeten worden betaald door de regiogemeenten. Van Alphen aan den Rijn wordt een bedrag van 683.000 euro gevraagd. Wethouder Gert-Jan Schotanus heeft dit geweigerd.

Het essentiële verschil tussen een 250-meterbaan en een 333-meterbaan zit in de bochten. Dat legde inspreker voormalig profschaatser Mark Tuitert uit. "Om te trainen is een overdekte 333-meterbaan ideaal. Een kleinere baan van 250 meter is enkel geschikt voor kinderen. Als je schaatsen als sport beoefent, dan ga je rond je twaalfde over naar een grotere baan."

Op een 333-meterbaan kunnen ook meer mensen tegelijkertijd trainen. Dat is volgens Jan Dirk Kort van de Koudekerkse ijsvereniging hard nodig. "Onze leden trainen verspreid over vijf ijsbanen." Ook jeugdleden Nora de Graaf en Sanne Kleibeuker willen veel liever 'om de hoek' trainen. "Nu moeten we een uur heen en een uur terug reizen om te trainen. Als er een goede jsbaan in Leiden is, kan ik op de fiets", aldus Nora.

Uiteindelijk wil een aantal politieke partijen een voorstel van de wethouder aan de gemeenteraad zien om hier een besluit over te nemen. Schotanus meldt bij voorbaat dat hij niet van standpunt zal veranderen. Een behandeling in de gemeenteraad kan, maar de gemeenteraad heeft ook nog een andere mogelijkheid om toch de gevraagde 683.000 euro voor een grotere ijshal in Leiden uit te trekken. Dat is een motie oftewel een opdracht aan de wethouder sport. Daarvoor moet dan wel een raadsmeerderheid zijn en dat is twijfelachtig.

Fotograaf: Alphens EV