Politiek

« Vorige - Volgende »

Alphense culturele organisaties kennen elkaar niet

1 november 2018 - 19:16  •  reacties

Alphense culturele organisaties kennen elkaar niet

Alphen aan den Rijn - Beleidsambtenaren en wethouder cultuur Leo Maat waren dinsdagavond 30 oktober in de Alphense Adventskerk om op te halen wat organisaties en inwoners vinden van het cultuurbeleid. Er waren een kleine vijftig bezoekers die hun mening wel wilden geven. Het aantal verschillende organisaties was beduidend kleiner. Dat kwam vooral door de beperkte schaal waarop de uitnodigingen waren verzonden.

Het kunst- en cultuurbeleid in Alphen aan den Rijn staat in de kinderschoenen. De nieuwe coalitie wil een verbeterslag uitvoeren waarvoor het startpunt een nieuwe cultuurvisie is. De inhoud van de visie wordt door beleidsambtenaren bepaald. Maar, de gemeente en wethouder Maat willen graag weten wat er leeft onder de kunst- en cultuuraanbieders. Opvallend is wel dat bij voorbaat het culturele erfgoed niet in de visie wordt opgenomen.

Vanuit de Nieuwe Muziekschool werd gesteld dat kunst en cultuur niet aan de markt kan worden overgelaten. Daarop aansluitend kwam de vraag wie er eigenlijk de regie heeft, de gemeente of de aanbieders? En: voor continuïteit is wel een goed onderkomen en een redelijke subsidie nodig.

De algemene conclusie, netjes verwoord door wethouder Maat, is dat professionals, amateurs, vrijwilligers, organisaties en de gemeente geen goed beeld hebben van wie er eigenlijk actief zijn in de sector kunst en cultuur. Daarnaast is er geen online databank met het aanbod. Er ontbreekt een netwerk om elkaar te leren kennen en gemakkelijk samen te werken. Het belangrijkste echter is het ontbreken van goede onderkomens. Maat concludeerde dan ook: "Ik heb het idee dat we als gemeente moeten investeren in faciliteiten."

Fotograaf: Alphens EV