Politiek

« Vorige - Volgende »

Alphen krijgt een Kinderraad en Kinderburgemeester

23 november 2018 - 15:50  •  reacties

Alphen krijgt een Kinderraad en Kinderburgemeester

Alphen aan den Rijn - Vrijwel de complete gemeenteraad staat achter het voorstel om een Kinderraad en een Kinderburgemeester in te stellen in Alphen aan den Rijn. De raad met leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de Alphense basisscholen moet er zijn voor het schooljaar 2019-2020 begint. Wethouder Gert-Jan Schotanus schaarde zich achter het voorstel en gaat aan de slag.

Verschillende partijen willen ook een jeugdraad voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs. "Wij zouden het mooi vinden als het breder wordt dan groep 7 en 8", aldus Anouk Noordermeer (VVD). In Alphen aan den Rijn zijn hier echter slechte ervaringen mee. De leerlingen haken snel af onder meer door te weinig ondersteuning. "Als we in groep 7 en 8 beginnen, groeien de kinderen vanzelf door", vindt Harre van der Nat (SP) die ook denkt dat de volwassen gemeenteraadsleden veel kunnen leren van de kinderen.

Om het project te laten slagen is wel ondersteuning van de leerlingen nodig. Die moet komen uit een landelijk project Kinderrechten Nu. Deze organisatie ondersteunt alle Nederlandse Kinderraden. Daarnaast wil de gemeenteraad de raadswerkgroep Lokale Democratie bij het Alphense project betrekken. En last but not least: "In Bodegraven-Reeuwwijk is ook een Kinderraad", vertelt Verkleij. "Wellicht kunnen we daarbij aansluiten en samen optrekken."

Fotograaf: Alphens EV