Politiek

« Vorige - Volgende »

Probleem Liander is in Alphen urgenter dan elders

29 november 2018 - 19:41  •  reacties

Probleem Liander is in Alphen urgenter dan elders

Alphen aan den Rijn - "Wij breiden de netwerkcapaciteit uit als er voldoende concrete plannen zijn", meldt Peter Hofland, woordvoerder van Liander. "Liander investeert met maatschappelijk geld. Investeringen moeten dus altijd verantwoord gebeuren. Op basis van politieke ambities alleen kunnen wij geen investeringen doen."

Het stroomnet is oorspronkelijk gemaakt om energie van gas- en kolencentrales naar gebruikers te brengen. Hoe verder van de centrale, hoe dunner de stroomkabel. In dunbevolkte gebieden en aan de zijkanten van het verzorgingsgebied is de kabel daardoor het dunst.

Juist die dunbevolkte gebieden waar een dunne kabel ligt blijken vanwege de gunstige grondprijzen interessant voor met name ontwikkelaars van zonneweiden. Een zonneweide wekt veel stroom op, maar de dunne kabel en achterliggende installaties zijn hier niet op berekend.

Boskoop
Boskoop is zo’n vrij dunbevolkt gebied zonder zware industrie aan de zijkant van het verzorgingsgebied van Liander. Daardoor ligt er een relatief dunne kabel. De uitvoering van het elektriciteitsnet voldeed zeer goed in de situatie waarin er nog geen duurzame opwek bestond. Die situatie is veranderd.

"Wij zijn constructief in gesprek de gemeente Alphen aan den Rijn. De plannen van de gemeente zijn bekend. Wij willen graag van haar weten welke locaties zij aanwijst voor de opwek van duurzame energie. De gemeente zit momenteel midden in dat proces om te komen tot duurzame opwekking op de juiste locaties. Samenwerking en gezamenlijk visievorming is noodzakelijk om de juiste dingen te doen", aldus Hofland.

Urgenter
Een extra struikelblok is dat een zonnepark al binnen een jaar operationeel kan zijn. Als Liander een verzwaring van zijn kabels en installaties moet uitvoeren kan dit vanwege procedures en inspraak al snel enige jaren duren.

"Deze problematiek speelt niet alleen in Alphen aan den Rijn maar in de hele regio. In Alphen aan den Rijn is het momenteel alleen urgenter omdat daar enerzijds veel initiatieven zijn voor de opwek van duurzame energie en het netwerk anderzijds al redelijk vol zit zodat er capaciteit bij moet om de initiatieven te kunnen faciliteren."

Fotograaf: Pexels