Politiek

« Vorige - Volgende »

Knelpuntennota Fietsersbond is mooie beginspraak

19 december 2018 - 15:30  •  reacties

Knelpuntennota Fietsersbond is mooie beginspraak

Alphen aan den Rijn - Van Velzen is altijd weer blij als de Fietsersbond haar complete lijst met onveilige situaties voor fietsers presenteert. Deze keer komt het ook goed uit: “We zijn als gemeente bezig met een nieuw fietsbeleid. De Fietsersbond heeft met deze knelpuntennota een mooie beginspraak. In de Top 10 zie ik al een aantal knelpunten die we als gemeente willen aanpakken. De fietsbrug over het Aarkanaal is zelfs al onderhanden werk.”

De nummers 1 en 2 op de lijst, de Zijde in Boskoop en het Raoul Wallenbergplein in Alphen, zijn echter niet eenvoudig op te lossen. "De Zijde is een grote uitdaging. We kunnen bijvoorbeeld op sommige plekken geen oversteekplaats aanleggen, want dat is te dicht bij de spoorwegovergang. We kunnen ook niet zomaar paaltjes of een andere afscheiding tussen de rijbaan en het fietspad plaatsen, want dan stoppen bijvoorbeeld bezorgdiensten midden op de weg."

Raoul Wallenbergplein
Hetzelfde geldt voor het Raoul Wallenbergplein. Het is de enige rotonde in de gemeente waar fietsers géén voorrang hebben. "Dat heeft te maken met de veiligheid van de fietsers zelf. De verkeersdruk is veel te hoog om hen voorrang te geven. Daarvoor zou de Prins Bernhardlaan verkeersluw moeten zijn en dat is in 2013 door de gemeenteraad geweigerd."

Deskundigen vinden dat op deze rotonde fietsers voor hun eigen veiligheid geen voorrang moeten krijgen. Op dit moment is het Wallenbergplein veilig. Tijdens de laatste raadsvergadering op 13 december heeft de gemeenteraad een motie hierover opnieuw verworpen. 

Fotograaf: Alphens EV