Politiek

« Vorige - Volgende »

Gemeente gaat meer geld uitgeven aan verkiezingen

24 januari 2019 - 10:18  •  reacties

Gemeente gaat meer geld uitgeven aan verkiezingen

Alphen aan den Rijn - Burgerzaken had een jaarlijks budget van 105.500 euro. Dat wordt, eveneens jaarlijks, verhoogd met 35.000 euro. Dit geld wordt gebruikt om de 69 stembureaus te organiseren en bemannen. De afdeling Toezicht krijgt een structureel budget van 35.000 euro zodat haar gemaakte kosten niet meer onder de post 'wonen' worden opgenomen.

De kostenstijging wordt veroorzaakt door een aantal factoren. Een ervan is een scherpere regelgeving vanuit de Rijksoverheid. Een andere factor is de stijging van het aantal stembureaus van 61 in 2014 (fusie) tot 69 in 2018. Dit omdat de dekking zo beter is en dat heeft rechtstreeks invloed op de opkomst van de kiesgerechtigden. Een derde belangrijke factor is de kostenstijging van gebruikte materialen, zoals verkiezingsborden.

Het college van burgemeester en wethouders hecht aan een goede organisatie van alle verkiezingen. Als de organisatie niet goed verloopt levert dat imagoschade op voor de gemeente en bestaat het risico dat het vertrouwen in de democratie afneemt.

Fotograaf: Josh Walet