Politiek

« Vorige - Volgende »

Mogelijk subsidie voor lokale politieke partijen

31 januari 2019 - 16:16  •  reacties

Mogelijk subsidie voor lokale politieke partijen

Alphen aan den Rijn - De financiering voor lokale politiek zou moeten bestaan uit een subsidie voor lokale partijen en voor lokale afdelingen van landelijke partijen. In Alphen aan den Rijn zijn vier lokale partijen actief, waaronder Nieuw Elan als grootste partij in de gemeenteraad, en er zijn zeven lokale afdelingen van landelijke partijen.Het advies van de Commissie Veling aan de Minister is om elke lokale partij met minimaal één zetel in een gemeenteraad een subsidie toe te kennen. De hoogte van de subsidie zou moeten worden gebaseerd op het aantal raadszetels en worden gerelateerd aan het aantal inwoners in de gemeente.

Er is in Nederland in het algemeen weinig geregeld rond politieke partijen. De Wet financiering politieke partijen (WFPP) is summier en gaat uitsluitend over financiering. Over politieke partijen is niets geregeld. Dit in tegenstelling tot veel andere westerse landen.
Minister Kajsa Ollongren heeft onlangs in een brief aan de Kamer opgemerkt dat zij de argumentatie om een Wet politieke partijen (WPP) op te stellen begrijpt en daarom zal zij dit voorbereiden. Voor nu zijn er wel regels over politieke partijen in allerlei andere wetten opgenomen.

Fotograaf: Alphens EV