Politiek

« Vorige - Volgende »

Complimenten van SP voor woningbeleid van Van As

1 februari 2019 - 14:34  •  reacties

Complimenten van SP voor woningbeleid van Van As

Alphen aan den Rijn - Dankzij een goed gesprek met Rob Donninger van Woonforte is de Alphense SP op het gebied van de woningbouw inmiddels fan van wethouder Van As. "Ik ben blij dat de SP als meest linkse partij nu weet, dat wij er alles aan doen om wanbeleid van vorige wethouders recht te zetten", aldus wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) na afloop van de gemeenteraadsvergadering van donderdag 31 januari. Op de agenda stond onder meer woningbouw voor de komende jaren.

SP-fractievoorzitter Harre van der Nat (foto) maakte gehakt van een motie van de VVD om de voorrangsregeling voor statushouders af te schaffen. "De VVD heeft alle jaren dat zij aan het stuur zat dure woningen gebouwd en geen sociale huurwoningen. Daarmee heeft de VVD dit laten liggen."
Om dan nu als oplossing voor een grote woningnood met een motie te komen om een zeer gering aantal mensen geen woning te gunnen, schoot Van der Nat in het verkeerde keelgat. "De VVD heeft dit probleem veroorzaakt. Wij hebben keer op keer gevraagd om sociale woningen. De VVD was daar altijd tegen. Om nu hiermee te komen, creëert alleen maar nieuwe problemen en het is in strijd met de grondwet."

Inhaalslag
De SP wees erop dat onder het regime van wethouder Van As een inhaalslag is gedaan. "Het essentiële probleem is de marktwerking." André de Jeu van Nieuw Elan vulde aan: "In tien jaar crisis is er niets gedaan en nu zijn de grondprijzen zo hoog dat het lastig is om sociaal te bouwen." Desondanks wil Van As zoveel mogelijk mensen aan een betaalbaar huis helpen. De afgelopen jaren is bijvoorbeeld in het Stadshart en in de Stationsomgeving circa 40 procent aan sociale huurwoningen gebouwd. Die lijn wordt voortgezet, ook in een eventuele nieuwbouwwijk.

Fotograaf: Alphens EV