Politiek

« Vorige - Volgende »

Jeugdhulp dichtbij nog niet zonder haperingen

13 februari 2019 - 19:44  •  reacties

Jeugdhulp dichtbij nog niet zonder haperingen

Alphen aan den Rijn - Het afgelopen jaar is in Alphen aan den Rijn, net als in alle andere gemeenten in Nederland, de jeugdhulp overgegaan op een nieuw uitgangspunt: de cliënt moet centraal staan. Bijzonder is dat Alphen aan den Rijn een stap verder is gegaan en de complete jeugdhulp heeft ondergebracht bij één overkoepelende organisatie: Go! voor jeugd.

Uit de onlangs uitgekomen voortgangsrapportage blijkt dat de tevredenheid onder ouders is toegenomen. “We zijn er nog niet”, zegt wethouder Han de Jager, die vindt dat er aanzienlijk minder hulp nodig zou moeten zijn. “We hebben sterk ingezet op preventie en dat zien we nog niet terug in de cijfers.”
Er is ook nog een aantal wensen. Zo kan de aanmeldprocedure effectiever en ook de doorlooptijd moet korter. Go! voor jeugd geeft zelf aan dat dit een verbeterslag is die in 2019 moet worden uitgevoerd. Daarnaast wil Go! een beter groepsaanbod en meer verbinding met TOM in de Buurt.

De Jager denkt dat Alphen aan den Rijn binnen Holland-Rijnland een hoog percentage aan jeugdhulp geeft: “Wij scoren hoger dan Leiden”.  Daar wil de wethouder dan ook nog de juiste verklaring voor vinden. Concreet gaf Go! voor jeugd op 31 december 2018 aan 1352 kinderen jeugdhulp van het totale aantal van 14.272.

De cijfers
Uit de cijfers over het eerste halfjaar blijkt dat van het totaal aantal Alphense jongeren van 0 tot 18 jaar net iets minder dan 10 procent hulp krijgt in welke vorm dan ook. De gemeente Alphen aan den Rijn scoort daarmee niet extreem hoog in de jeugdregio Holland Rijnland met een regionaal percentage iets hoger dan 10. Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop scoren hetzelfde percentage.
De gemeente Alphen aan den Rijn is met dit cijfer vergelijkbaar met gemeenten als Amsterdam, Breda, Bergen op Zoom, Hoogeveen en Apeldoorn. De regio is vergelijkbaar met regio’s als Zuid-Limburg, Groningen, Utrecht-Stad en Arnhem.
Bron: Jeugdmonitor CBS, 1e halfjaar 2018

Fotograaf: Alphens EV