Politiek

« Vorige - Volgende »

Gezamenlijk plan voor huisvesting basisscholen

15 februari 2019 - 18:57  •  reacties

Gezamenlijk plan voor huisvesting basisscholen

Alphen aan den Rijn - De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting van scholen. Dit betekent dat de kaders door de gemeente worden vastgesteld en dat ook de financiering voor rekening van de gemeente is. Samen met de lokale schoolbesturen is een plan gemaakt, het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs.Daarbij zijn ook andere organisaties betrokken. Dit omdat in de toekomst het traditionele schoolgebouw meer moet zijn dan een ‘leerfabriek’. Er moet een doorgaande ontwikkeling plaatsvinden van kinderen van 0 tot 12 jaar.

Uit het huisvestingsplan blijkt dat er jaarlijks een kleine 2,2 miljoen euro extra aan kosten is bovenop een huidig bedrag van circa 10 miljoen euro. De investeringskosten voor nieuwbouw zijn in de komende vijftien jaar circa 45 miljoen euro in totaal. Dat komt omdat elk schoolgebouw aan veel eisen moet voldoen, onder meer vrijwel energieneutraal zijn.
De technische levensduur van een schoolgebouw is circa veertig jaar. Van de huidige schoolgebouwen is op basis van de leeftijd het aantal vervangingen berekend over 0 tot 5 jaar, 5 tot 10 jaar en 10 tot 15 jaar. Ook is van een aantal scholen erkent dat deze urgentie hebben.

Scholen
De komende vijf jaar zijn de volgende scholen aan de beurt: Bonifacius, Eben Haëzer, Tamboerijn, Spectrum hoofdvestiging en het cluster Jenaplaneet, Montessori en Vrije School. Bonifacius heeft ruimtegebrek, Eben Haëzer is verzakt, Tamboerijn en Spectrum zijn verouderd en het cluster is functioneel beperkt. Functioneel beperkt betekent dat het gebouw technisch gezien nog mee kan, maar dat er niet meer op een moderne manier in lesgegeven kan worden. De komende vijf tot tien jaar gaat het om twaalf scholen en over tien tot vijftien jaar nog eens vier met vergelijkebare problemen.

Fotograaf: Alphens EV