Politiek

« Vorige - Volgende »

VVD voor openstellen busbaan N207 voor iedereen

5 maart 2019 - 15:36  •  reacties

VVD voor openstellen busbaan N207 voor iedereen

Alphen aan den Rijn - Van alle panelleden bleek Floor Vermeulen (VVD) het beste op de hoogte van de voorgeschiedenis van de busbaan waar per uur vijf of zes lijnbussen over rijden. "De busbaan is indertijd aangelegd, zodat het mogelijk is om deze open te stellen voor al het autoverkeer. De busbaan is daarom even breed als een normale rijbaan. Maar voordat we gaan openstellen, moeten eerst alle kruisingen worden aangepast naar ongelijkvloerse kruisingen." Het wachten is overigens op de afronding van het project. De Rijksoverheid heeft vele miljoenen bijgedragen om het Openbaar Vervoer te verbeteren. Als de busbaan voor de afronding van het project open zou gaan voor personenauto’s moet dit geld worden terugbetaald.

In het algemeen zouden lijnbussen vaker moeten rijden en meer dorpen aan moeten doen. Niet alleen op het traject Alphen-Leimuiden, maar in de hele provincie. D66, SP, SGP, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, 50+, Code Oranje en ook het CDA zien liever beter openbaar vervoer dan meer ruimte voor autoverkeer. Toch wil ook de VVD betere verbindingen in de regio. "Dan moeten de gemeenten wel allemaal meewerken", merkte Vermeulen op.
Veel partijen zijn voor het openstellen van de busbanen voor vrachtverkeer. Daar is een proef mee gedaan. "Uit de test bleek dat het vrachtverkeer de bus niet hindert", meldde Anne Koning (PvdA). Landbouwverkeer toestaan, kreeg de handen niet op elkaar. "De parellelweg verlengen is een mogelijkheid, dat zouden we moeten onderzoeken", aldus Vermeulen.

Het debat
Ferry Mingelen (foto) leidde maandag 4 maart het politieke debat in de kleine maar volle zaal van Theater Castellum. De lijsttrekkers, of hun vervangers, van de politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen voor Provinciale Staten zaten in het panel. Er stonden drie thema’s op de agenda: woningbouw, mobiliteit en duurzaamheid. De verkiezingen voor Provinciale Staten zijn op 20 maart, tegelijk met de waterschap verkiezingen.

Fotograaf: Alphens EV