Politiek

« Vorige - Volgende »

Schotanus onder vuur om misser voorganger

8 maart 2019 - 08:55  •  reacties

Schotanus onder vuur om misser voorganger

Alphen aan den Rijn - De politieke partijen in Alphen aan den Rijn vinden het dossier De Thermen 2 een dossier te veel. Er zijn de afgelopen maanden verzoeken gedaan door een aantal grote organisaties om geld van de gemeente erbij te krijgen. In november was het 9 ton voor de sportvelden, in december een miljoen voor theater Castellum en in januari 1 ton voor Parkvilla. Donderdagavond werd gevraagd om een kleine 3 ton over 2018 en om 250.000 euro over 2019 voor zwembaden De Hoorn en AquaRijn. De exploitant, De Thermen 2, staat het water aan de lippen, maar het verzoek van wethouder Schotanus schoot bij de oppositiepartijen in het verkeerde keelgat.

Het is dan wel frappant dat zowel de sportvelden als het vastgoed van het theater als de zwembaden in de periode 2014-2018 werden beheerd door Michel du Chatinier van financiën en sport. Boekhoudkundig had Du Chatinier, tegenwoordig raadslid voor de ChristenUnie, het goed voor elkaar. Uiteindelijk blijken juist veel van zijn grote projecten door de strakke boekhouding in de problemen te zijn komen. Het gaat dan om achterstallig onderhoud, te weinig subsidie en te veel eisen voor te weinig geld. Voor de Alphense zwembaden dus niet anders dan voor het theater en de sportvelden.

Uitstel
In de commissievergadering van donderdagavond liepen de gemoederen hoog op. Schotanus wil zijn voorstel in de gemeenteraad besproken hebben. Dit houdt in dat er meer subsidie naar de zwembaden gaat dan in de overeenkomst met de exploitant staat. "Dat was te optimistisch ingezet. We hebben dat door een extern bureau laten onderzoeken", zegt de wethouder.
De meeste fracties zijn bereid om over 2018 het tekort aan te vullen. Zij voelen er niets voor om voor 2019 het subsidiebedrag op het niveau van 2018 te bevriezen, zodat De Thermen 250.000 euro meer subsidie krijgt. Ook willen zij eerst een onderzoek naar een structurele oplossing zien.
Gert-Jan Schotanus verklaarde na een korte pauze dat hij het voorstel ongewijzigd aan de gemeenteraad in maart wil voorleggen. Omdat de complete oppositie dat niet wil, gaat dit ook niet gebeuren. Dat meldt Gert van der Ham, voorzitter van de commissievergadering.

Fotograaf: Alphens EV