Politiek

« Vorige - Volgende »

Alphen ook in gesprek over tekorten Jeugdzorg

21 mei 2019 - 18:41  •  reacties

Alphen ook in gesprek over tekorten Jeugdzorg

Alphen aan den Rijn - Wethouder Han de Jager vindt het veelzeggend dat het VNG zich 'ongekend heftig' opstelt. "De nood onder alle gemeenten is heel hoog. Overal zijn miljoenen tekorten. De tekorten in de jeugdzorg gaan nu ten koste van andere zaken zoals bijvoorbeeld bibliotheken."De tekorten in de gemeenten lopen uiteen. Zo heeft Den Haag een tekort van ongeveer 20 miljoen, Zoetermeer van ongeveer 8 miljoen, Waddinxveen van ongeveer 3 miljoen en Alphen aan den Rijn van ongeveer 1,5 miljoen euro.

De tekorten zijn onder meer veroorzaakt door de wetgeving die achterblijft bij de dagelijkse praktijk. Zo wordt de rekening voor een kind in een instelling betaald door de gemeente waar deze instelling staat, terwijl de rekening zou moeten gaan naar de gemeente waar de ouders van het kind wonen.
Een ander manco in de wetgeving is dat jongeren die 18 jaar worden een jeugdzorginstelling moeten verlaten. "Waar moeten die jongelui naar toe?", vraagt De Jager. Want, dat is niet in de wet geregeld en dus blijven deze jongeren te lang in de jeugdinstelling.

Het aan de gemeente toevertrouwen van de jeugdzorg zou deze zorg goedkoper moeten maken en daarom kregen de gemeente 25 procent minder geld dan het Rijk uitgaf. "Dat gebeurt ook", meldt burgemeester Liesbeth Spies. "Maar dat moet wel groeien. Daar is geen rekening mee gehouden."
Daarnaast zijn er steeds meer kinderen en jongeren die gebruikmaken van de jeugdzorg. Waarom dat is, is niet goed bekend. De Jager meldt wel: "Er is een ongezonde drang om iedereen maar een etiketje op te plakken."
De wethouder woont donderdag 23 mei een gesprek over de jeugdzorg bij van de veertig grootste gemeenten (G40) met de Rijksoverheid.

Fotograaf: Alphens EV
Tags: jeugdzorg