Politiek - RijnGouweLokaal

« Vorige - Volgende »

Alphen aan den Rijn, ja dat is pas een goede keus!

20 april 2012 - 11:55  •  Jan de Groot  •  reacties

Alphen aan den Rijn, ja dat is pas een goede keus!

Alphen aan den Rijn -

Voor Alphen 1 is er natuurlijk maar één naam die de nieuwe gemeente moet gaan krijgen:

Alphen aan den Rijn

Nu wil ik even stil staan bij het democratisch proces wat nu wordt gevolgd. Burgers mogen zich in een referendum uitspreken over de nieuwe naam. Natuurlijk is het belangrijk dat burgers mogen meepraten over de nieuwe naam, maar wat schetst mijn verbazing? Een stem in Rijnwoude telt 4 keer zo zwaar als een stem in Alphen. Het kan zelfs nog gekker! Een stem uit Boskoop geldt 5 keer zo zwaar!
Is dit nu democratisch of niet?
Natuurlijk niet!!!!!!
Bij gemeentelijke verkiezingen geldt elke stem voor 1 keer. Iedere burger heeft evenveel rechten.
Met name bestuurders uit Boskoop denken dat zij niets meer te zeggen hebben na de gemeentelijke herindeling. Ook zien zij de naam BOSKOOP als een merknaam. Voor iedereen die het nog niet weet; Boskoop exporteert plantjes wereldwijd. Alphen aan den Rijn kent bijvoorbeeld meerdere internationale ondernemingen met een veel grotere bekendheid!
U als lezer komt vast wel eens in bijvoorbeeld de kleine dorpjes op de Veluwe. Als ik bijvoorbeeld het plaatsje Stroe kom binnenrijden zie ik op het blauwe bord de naam Stroe met daaronder de gemeente Barneveld. Dus hoezo bestuurders van Boskoop dat jullie zo bang zijn om jullie naam te verliezen???
Terugkomend op de gewogen stemming. Inwoners van Alphen aan den Rijn met de dorpen Oudshoorn, Alphen, Zwammerdam en Aarlanderveen worden niet serieus genomen. Alphen aan den Rijn kent ook meerderde dorpskernen. Statistisch gezien is een stem uit Aarlanderveen en Zwammerdam nog minder waard in relatie tot Boskoop ( Rijnwoude is al een fusiegemeente ) als je de stemming zou beoordelen op de spreiding van kernen. Boskoop heeft 15.000 inwoners en Zwammerdam en Aarlanderveen samen 3000. Kortom Inwoners van deze twee kernen worden helemaal niet serieus genomen. Mijn oproep is dan ook dit gelijk te trekken. Een stem van een Dammenaar en een Aarlandervener moet dan ook 5 keer zo zwaar wegen.

Nu raakt u als lezer gelijk in de war. Misschien had het toch maar beter geweest om elke stem even zwaar te laten tellen. Inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn zijn wel in de meerderheid, maar in dit systeem leven wij nu eenmaal in Nederland.
Als laatste opmerking. U weet natuurlijk dat deze fusie een ‘motje’, is opgelegd vanuit de provincie. U weet natuurlijk dat Boskoop jarenlang een artikel 12 gemeente is geweest. Bestuurlijk onvermogen en financieel wanbeheer in deze gemeente is altijd hoog geweest. Niet dat bestuurders uit gemeente Alphen aan den Rijn altijd zo braaf zijn geweest, maar ik vind dat bestuurders uit Boskoop net kleine kinderen zijn waarvan net hun lolly is afgepakt. Ik hoop dan ook dat in de nieuwe gemeente Alphen aan den Rijn nieuwe capabele bestuurders komen. Dat de gewone Boskoper het gevoel gaat krijgen dat hun stem wordt gehoord, dat hun voorzieningen verbeterd worden, want daar  gaat het namelijk echt om: de inhoud die door evenredigheid van stemmen wordt bepaald.
Ik groet u uit het voormalige Aarlanderveen thans Nic. Beetsstraat.

Jan C. de Groot

Fotograaf: Josh Walet
Rijn Gouwe Lokaal.'
Rijn Gouwe Lokaal

Politieke partij