Politiek - D66

« Vorige - Volgende »

Gemeentegarantie

20 april 2012 - 21:03  •  Inge Prins  •  reacties

Gemeentegarantie

Alphen aan den Rijn -

Alphense Boys heeft gevraagd om een gemeentegarantie van 27.500 euro!

Veel verenigingen zitten nu al in financiële nood omdat sponsors afhaken terwijl de contributies al flink hoog zijn om de gewone lasten te kunnen betalen. Bijna alle verenigingen moeten inmiddels al botje bij botje om een rendabele en daarmee gezonde organisatie te behouden.

Nog onlangs werden over lagere bedragen, voor andere maatschappelijk belangrijke organisaties, door het college geen garanties verstrekt. De controles op de financiën zouden teveel energie kosten. Omdat het gaat om gemeentegarantie geldt voor Alphense Boys het treasury regelement. Deze schrijft die financiële controle zelfs voor.

Ondertussen worden kleinere organisaties wel degelijk verpletterd door deze giganten die, kennelijk en alleen ogenschijnlijk, weer veel gemakkelijker over voldoende potentieel en/of middelen kunnen beschikken.

Bij het lezen van de stukken begin je je al onmiddellijk van alles af te vragen. Op papier een uiterst gezonde en levenskrachtige club met 1400 leden, talloze betaalde krachten, honderden vrijwilligers, een business club en stapels sponsors en via sponsorconstructies ook betaalde spelers. Geen eigen middelen of mogelijkheden? Hoe kan dat nou?

Recentelijk bezochten wij het Masterplan sport en werden wij geconfronteerd met een American Football club zonder een accommodatie. In het oude SWA gebouw zit een schietvereniging die de plannen gereed heeft voor een accommodatie op een voor Alphen veel veiliger plaats. En garantie verstrekken aan het ICE-event was niet mogelijk. Dit zijn maar enkele voorbeelden……..

D66 vindt dat er voor verenigingen en organisaties garantstellingen moeten bestaan en verstrekt. Maatschappelijk verantwoord en levensvatbaarheid moeten dan de criteria zijn. Het treasury reglement voorziet vervolgens in de nodige controles en adviseert dan de Raad.

Eigenlijk helemaal niet vanwege Alphense Boys maar vooral vanwege de nood bij andere organisaties ziet D66 af van deze individuele steun. D66 wijst met klem herzien van de regels zodat het mogelijk wordt om mogelijkheden te creëren voor andere vaak kleinere maar niet minder noodzakelijke garantiebehoeften. Nieuw Elan was het met ons eens maar de overige partijen gingen door de knieën “omdat het niks kostte”.

Fotograaf: Josh Walet
Alphense Boys.'
Alphense Boys

Eén van de grootste sportverenigingen in Alphen.