Politiek - SP

« Vorige - Volgende »

SP stemt op Rijn en Gouweland

29 mei 2012 - 12:15  •  reacties

SP stemt op Rijn en Gouweland

Alphen aan den Rijn -

Op 28 juni spreekt de gemeenteraad van Alphen haar voorkeur uit voor de fusienaam en de meeste van de elf fracties nemen één dezer dagen een besluit over hun stem.

'Wij vragen de bevolking iets. Als je achteraf de spelregels aanpast, zoals velen nu willen, is dat ongeloofwaardig', aldus Schriek. De politicus doelt op de gewogen stemming die Rijn en Gouweland als overwinnaar heeft opgeleverd. Een meerderheid van de Alphense raadsleden steunden destijds die stemwijze.

De SP bezet twee van de 35 zetels in de Alphense gemeenteraad. Het belooft spannend te worden of Alphen aan den Rijn of Rijn en Gouweland eind juni de voorkeur krijgt. Nieuw Elan kiest voor Alphen aan den Rijn. 

Rijn en Gouweland wint gewogen stemming

Alleen wanneer alle drie de gemeenteraden (Alphen, Boskoop en Rijnwoude) eind juni instemmen met één en dezelfde naam, is over ruim een maand al bekend wat de naam van de nieuwe gemeente gaat worden. Anders wordt dat pas begin 2014 besloten. Indien de gemeenteraad van Alphen niet instemt met Rijn en Gouweland als nieuwe gemeentenaam, wordt de definitieve naam pas in januari 2014 gekozen. Naar alle waarschijnlijkheid stemt een meerderheid van de Boskoopse en Rijnwoudense raadsleden voor Rijn en Gouweland.

17.000 mensen (waaronder ruim 16.000 Alphenaren) stemden in april op de naam Alphen aan den Rijn, tegenover zevenduizend stemmen voor Rijn en Gouweland. Maar door de gewogen stemming (een Boskoopse stem telde vijf keer mee en Rijnwoudense inwoners kregen factor vier omdat de dorpen veel kleiner zijn dan Alphen, red.) kwam Rijn en Gouweland toch als winnaar uit de bus met drieduizend stemmen voorsprong.

Fotograaf: Josh Walet
Jo Schriek.'
Jo Schriek

Jo Schriek, geboren 16 April 1967. Vooral bekend als raadslid voor de SP.

SP.'
SP

Politieke partij