Politiek - SP

« Vorige - Volgende »

Wijkgerichte aanpak van het college? Een Hoax?

26 februari 2011 - 07:11  •  Jo Schriek  •  reacties

Wijkgerichte aanpak van het college? Een Hoax?

Alphen aan den Rijn - Wijkgerichte aanpak voor de hele stad???

Wijkgerichte aanpak

Prachtige plannen, maar hierdoor komen de voorzieningen nog niet terug in de wijken. En hoe zijn de relaties met het vigerende accomodatie beleid? Als je echt iets wilt betekenen op buurt nivo, dan zul je als bestuur ook op dat nivo aanwezig moeten zijn. In ons verkiezingsprogramma hebben we daarom opgenomen dat wethouders een concrete rol zouden moeten krijgen in de wijken. Er staat dat ze verantwoordelijk worden en het aanspreekpunt zijn, geholpen door de ambtenaren. Maar er speelt nog een aspect. Het voorzieningen nivo op decentraal gebied. Alphen investeert naar onze zin veel te fors in de onbeheersbare plannen in ons centrum. Het gaat om vele miljoenen van onze centen, en op wijk nivo zien we daar weinig van terug. Het plan dat er nu ligt is alleen maar een poging van het college om 'oren en ogen''' in de wijken te krijgen. Maar dat zou vast moeten liggen in ons welzijnsbeleid. Buurthuizen zouden daar een prominente rol in dienen te hebben. Maar met het uitbesteden van dat beleid aan Participe, en alle kosten die dat met zich meebracht, is dat eruit gesloopt. Vrijwilligers lopen weg bij de buurthuizen. De betrokkenheid in de wijken holt achteruit. In sommige wijken voelen bewoners zich geisoleerd van de samenleving. Ze noemen het een Gazastrook. Elders in de stad kan alles, hier kan niks. Ja een parkeerbon als je een keer verkeerd geparkeerd staat.

Dit plan oogt sympatiek, maar is voor mij een Hoax. Het lijkt echt, maar tis nep. 

Het volgende bericht kwam deze week via het college naar buiten:

Wijkgerichte aanpak voor de hele stad

Om de leefbaarheid en sociale betrokkenheid in de wijken te verhogen, willen b. en w. een wijkgerichte aanpak invoeren voor de hele stad. Hiervoor worden de drie bestaande werkwijzen geïntegreerd: de wijkgerichte aanpak van stadsbeheer, het experiment wijkgericht werken en de aanpak in de ISV-buurten. Als de gemeenteraad hiermee instemt, kan deze aanpak vanaf 2012 worden ingevoerd.

Huidige werkwijze
Op dit moment zijn er verschillende werkwijzen. Stadsbeheer werkt met gebiedscoördinatoren, die verantwoordelijk zijn voor het aansturen van het dagelijks beheer in de wijken. Zij signaleren, analyseren en onderzoeken de problemen en meldingen in het openbaar gebied. Voor het experiment wijkgericht werken in de wijken Kerk en Zanen en Lage Zijde is een wijkmanager aangesteld, die een vast aanspreekpunt is voor de bewoners. In de aandachtswijken (ISV-buurten) is sprake van een intensievere aanpak. Daar leggen zowel wijkadviseurs van de gemeente als de partners actief contact met bewoners en bewonersgroepen.

Wijkgerichte aanpak
Door het inzetten van gebiedsbeheerders en wijkadviseurs krijgen inwoners en partners vaste aanspreekpunten in de wijk. Zo ontstaat een snelle verbinding op maat tussen de inwoners in de wijk en de inzet van de afdelingen van de gemeente. Deze aanpak komt overeen met de huidige manier van werken in Aarlanderveen en Zwammerdam. In de ISV-buurten blijft de aanpak ongewijzigd.

Vervolg
Voor de invoering van de wijkgerichte aanpak voor de hele stad is vanaf 2012 jaarlijks ? 162.000 nodig. De gemeenteraad zal hierover bij de behandeling van de voorjaarsnota een besluit nemen. Als de raad hiermee instemt, kan de wijkgerichte aanpak vanaf 2012 ingevoerd worden.

 

 

Fotograaf: Josh Walet
Jo Schriek.'
Jo Schriek

Jo Schriek, geboren 16 April 1967. Vooral bekend als raadslid voor de SP.

SP.'
SP

Politieke partij