Politiek - RijnGouweLokaal

« Vorige - Volgende »

Vertrouwen of de illusies van de politiek

27 oktober 2012 - 16:30  •  Paul de Hoog  •  reacties

Vertrouwen of de illusies van de politiek

Alphen aan den Rijn -

Het antwoord is ja, want ons gedrag is voorspelbaar en nee, want het is niet wat het schijnt.

Maandag gaan de raden van de drie gemeenten daar over praten. Stiekem, achter gesloten deuren. Burgers zijn daarbij niet welkom. Zoals bij (te)veel zaken rond de fusie.

Reden voor Alphen Eén om niet te gaan.

Maar hoe zit dat nu met die naam?

Boskoop heeft natuurlijk groot gelijk. We hadden duidelijke spelregels afgesproken, ook al hebben de Alphense coalitiepartijen blijkbaar zitten slapen toen we dat deden. En tijdens of na het spel verander je niet de spelregels. En we zijn toch gelijkwaardige partners in de fusie? Dan is een nieuwe naam toch een mooi symbool van een nieuwe gemeente, ontstaan uit drie gelijke delen?

In theorie allemaal juist, maar de praktijk is anders.

Denken dat we gelijk zijn is naïef. Denkt u nu echt dat als AH fuseert met de buurtsuper er sprake is van gelijkwaardigheid van partijen.

Als je Alphense politici spreekt in de wandelgangen zijn ze nooit van plan geweest de naam op te geven, zijn ze van mening dat Boskoop vooral graag wilde fuseren en Alphen daar wel aan mee wilde werken, en vinden ze vooral dat Boskoop niet zo moet zeuren.

Het officiële standpunt is natuurlijk dat ze begrip hebben voor Boskoop en dat de gelijkwaardigheid niet ter discussie staat. De brief van de Alphense raad aan Boskoop ligt al klaar om te versturen na maandag. Het verongelijkte kind krijgt een aai over de bol en een snoepje en dan is alles weer goed en de Boskoopse politici kunnen weer verkopen dat alles koek en ei is en gaan weer over tot de orde van de dag.

Aan de oppervlakte en in openbaarheid is daarmee weer alles pais en vree maar onder dat dunne laagje is er niets veranderd aan de overtuigingen en standpunten.

Als iedereen zich dat realiseert is dat niet erg, daar valt goed mee te leven en dan spelen we het toneelstuk verder. Maar Boskoopse raad, leg je daar dan alsjeblieft  bij neer en blijf niet mokken of dreinen. Of wees een vent en schrijf de minister van Binnenlandse Zaken dat je niet langer mee wil spelen omdat de grote jongens je zo plagen.

Paul de Hoog

Fotograaf: Josh Walet
Paul de Hoog.'
Paul de Hoog

Fractielid van Alphen Een.

Rijn Gouwe Lokaal.'
Rijn Gouwe Lokaal

Politieke partij