Politiek - Nieuw Elan

« Vorige - Volgende »

Bospark moet écht stadspark worden

28 januari 2013 - 10:54  •  Nieuw Elan  •  reacties

Bospark moet écht stadspark worden

Alphen aan den Rijn -

Nieuw Elan heeft al eerder een mooie visie neergelegd over de mogelijkheden van het verloederde Bospark. Deze visie is opnieuw actueel, omdat over het Bospark en omgeving in februari 2013, besluiten in de gemeenteraad worden genomen. Dan wordt namelijk vastgesteld hoe het Stadspark er in de toekomst uit moet gaan zien.

Erfgoed
In het kort wil Nieuw Elan vooral het historische erfgoed behouden. Dit kan het beste door het oude Raadhuis als centraal punt te zien met aan beide zijden een fraaie as met bomen en ligweiden. Het ontwerp van het Burgemeester Visserpark ligt ook onder het Bospark. Deze as moet herstelt worden en opnieuw aangelegd. Dan ontstaat een verbinding; dan ontstaat er een echt Stadspark in het Stadscentrum.

Architect Ton Veelenturf heeft deze visie uitgewerkt. Hij presenteerde dit ideaalplaatje op donderdagavond 24 januari 2013, tijdens een openbare fractievergadering van Nieuw Elan in het Alphense Stadhuis.

Functies
In zo’n Stadspark kunnen veel verschillende activiteiten plaatsvinden. Er kan een klein podium komen voor muzikale en andere optredens. Er hoort een leuk theehuis in zo’n Stadspark. En: er moet ruimte zijn voor kinderen. Dit kan met een aantal speeltoestellen, een kinderboerderij of een hertenkamp.

Het is zeker de bedoeling om er een open park van te maken. Er moeten fraaie doorkijkjes komen en er moet voldoende plaats zijn op de ligweiden om in de zomermaanden gezellig op het gras te kunnen picknicken. Belangrijk is een gevoel van veiligheid. Dat is er nu niet. De beplanting moet zo zijn dat er een parkgevoel is én iedereen zich veilig voelt.

Verkeer
Natuurlijk moet het park goed toegankelijk zijn voor fietsers. Verschillende fietspaden kunnen het park doorkruisen. Een apart probleem is de Prins Bernhardlaan. Deze hoofdverkeersader doorkruist het Bospark. De doorstroming van het verkeer is en blijft belangrijk. Door in deze weg ter hoogte van het oude Raadhuis een tunnel aan te leggen, kan autoverkeer ongehinderd gebruikmaken van de weg zonder fietsers en voetgangers te hinderen. De gevaarlijke oversteekplaats verdwijnt dan. 

Financiën
Natuurlijk is een ondertunneling een dure oplossing. “Maar, als je geen ideaal voor de lange termijn kunt opstellen blijft het Bospark een probleem”, vindt Petra Hoogenes, commissielid en toekomstig gemeenteraadslid van Nieuw Elan. “Een goedkope korte termijnoplossing is geen goede investering in ons dorp. Dan zadelen wij onze kinderen op met een rotzooitje.”

Nieuw Elan vreest dat haar plan door de meeste andere fracties wordt gezien als een utopie en geldverspilling. Het is echter een plan dat op lange termijn een fraai stukje Alphen oplevert.
“Als ons plan voor nu te prijzig is, doe dan niets. Beter geen geld investeren, dan geld investeren dat op termijn niets oplevert voor de gemeente.”

Gemeentelijke visie
De visie die door gemeente Alphen aan den Rijn is opgesteld voorziet in het opknappen van de huidige padenstructuur, aanleg van een ligweide op de plek van de hertenkamp, nieuwe beplanting en herstructurering van de Prins Bernhardlaan met een brede middenberm.

Nieuw Elan heeft gewoon meer ambitie: maak van het Bospark een mooi Stadspark als Groene Hart van onze Stad!

Fotograaf: Josh Walet
Nieuw Elan.'
Nieuw Elan

Politieke partij