Politiek - Nieuw Elan

« Vorige - Volgende »

Cultuurhuis

29 januari 2013 - 21:59  •  Gerard van As  •  reacties

Cultuurhuis

Alphen aan den Rijn -

Bij haar eerste aantreden in de gemeenteraad in 2010 heeft de Fractie van Nieuw Elan al bij monde van haar financiële woordvoerder, Gerard van As, aangegeven dat de bouw van een peperduur Cultuurhuis op het Thorbeckeplein (van ca 25/28 miljoen) financieel volstrekt onverantwoord was, omdat de financiële positie van de gemeente dit niet kan dragen. De vele miljoenen (ca 80 miljoen) die al gestoken zijn in de verwerving van woningen en winkels rondom het Thorbeckeplein en de jaarlijkse rentelasten van ca 4,3 miljoen euro, hangen als een loden last om de nek van de gemeente en het eind hiervan is nog lang niet in zicht!

Ook al heeft wethouder Lyczak aangegeven, dat er in maart 2013 gestart zou gaan worden met het Stadshart Lage Zijde, gaan deze plannen voorlopig niet door.
Daarnaast is er grote onzekerheid over de nieuwbouwwoningen door Wonen Centraal. Als er straks een ander, meer realistisch plan moet komen kan en mag het niet zo zijn dat een (half) Cultuurhuis daarin een sta in de weg is.

Nieuw Elan heeft in 2010 zelfs een veel goedkoper alternatief plan aangedragen, door het voormalige gebouw van het Scalacollege aan het Burgemeester Visserpark met de daarachter liggende grond, voor Kunst en Cultuur in te richten, waardoor er miljoenen zouden kunnen worden bespaard.

Dit plan hield het volgende in: Streekmuziekschool houden in het oude Raadhuis; de Bibliotheek, het Streekarchief, Stichting Alphense Ateliers, Literair Café en overige culturele functies huisvesten in het voormalige Scalagebouw met eventueel een aanbouw c.q. uitbreiding aan de achterzijde. In extra parkeervoorzieningen behoeft niet te worden voorzien, omdat er onder het Stadhuis voldoende parkeerplaatsen (ca 850) aanwezig zijn.

Helaas gaf de Coalitie van VVD, CDA, PvdA en Christen Unie niet thuis en hebben met steun van D’66 de voorgenomen bouw van het Cultuurhuis er doorheen gedrukt.
Men verkeerde schijnbaar nog in de veronderstelling dat de (financiële) bomen tot in de hemel groeiden!

Inmiddels ziet de wereld er heel anders uit en komt de Coalitie en het College van Burgemeester en Wethouders er eindelijk achter dat de bodem van de gemeentelijke schatkist in zicht is. Het zou van bestuurlijke wijsheid getuigen, als men de moed had om de bouw van het (halve) Cultuurhuis helemaal af te blazen. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald!

Nieuw Elan is overigens fervent voorstander van het zo spoedig mogelijk aanpakken van het Stadshart Lage Zijde met een goede aanvullende winkelvoorziening, horeca en gezellige terrasjes. Het wordt de hoogste tijd dat de winkeliers en omwonenden duidelijk weten waaraan men toe is, want de hele planaanpak heeft al veel te lang geduurd.

De Fractie van Nieuw Elan ziet daarom met grote belangstelling uit naar het binnenkort te houden raadsdebat over zowel het Stadshart Lage Zijde als het Cultuurhuis en zal het College hiervoor zeker verantwoordelijk houden.

Namens de Fractie van Nieuw Elan,
Gerard van As (woordvoerder financiën)

Alphen aan den Rijn, 29 januari 2013

Fotograaf: Josh Walet
Nieuw Elan.'
Nieuw Elan

Politieke partij