Politiek - PvdA

« Vorige - Volgende »

Wat is dat toch met dat Cultuurhuis...

4 februari 2013 - 21:48  •  Wim Roest  •  reacties

Wat is dat toch met dat Cultuurhuis...

Alphen aan den Rijn -

Hoe zat dat ook al weer? In het lage Zijde plan moest een nieuw onderkomen worden gezocht voor de Bibliotheek, dat kwam goed uit want bij de Bibliotheek waren ze al enige tijd ontevreden over hun huisvesting en konden zij niet de service leveren aan hun ruim 20.000 leden welke zij nodig achtten. Tegelijkertijd lag al enige tijd het huisvestingsprobleem op tafel van de Volksuniversiteit en het Streekarchief. Voor de bibliotheek en het archief, dat een wettelijke taak uitvoert voor de gemeente, geldt dat hun huisvesting zo ernstig tekort schiet dat er sprake is van een gedoogsituatie. Vanuit deze huisvestingsopgave is vervolgens de vraag gesteld: wat zijn de voordelen als organisaties gaan samenwerken? En hoe is de exploitatie goed te beheersen in dat geval? Ook Sta-Art wilde graag een andere plek. Toen is het idee geboren om een vijftal organisaties in een gebouw te huisvesten. Absolute voorwaarde voor de PvdA was dat de exploitatie voor elke organisatie op zich niet duurder  mocht worden  ten gevolge van de verhuizing en er moest gewerkt worden aan de voordelen van nauwe samenwerking, synergie dus.

Na de laatste optimalisatieslag heeft de Raad besloten om het Cultuurgebouw te gaan bouwen voor een bedrag van 15 miljoen euro, ook voor inrichtings- en andere kosten werden middelen gereserveerd. Totaal ruim 20 miljoen. . De Stadsarchitect Van Eldonk, verantwoordelijk voor het lage zijde plan, ziet een culturele trekker  als cruciaal voor het plan. Ook de bouwer en nu ook ontwikkelaar VORM, maar ook hun voorgangers vinden het een voorwaarde. Alleen als de bibliotheek zorgt voor honderdduizenden bezoekers per jaar (de centrumbibiliotheek en Ridderveld samen trekken 300.000 bezoekers)

Nu is alsnog besloten en wordt straks voorgesteld aan de Raad om één partij uit dit plan te halen, de Muziekschool. Die kunnen voorlopig uit de voeten op de plek waar zij nu zitten en op deze manier is het mogelijk om het gebouw goedkoper te realiseren. Het college ziet dit als noodzakelijk om er zeker van te zijn dat de exploitatie toekomst bestendig zal zijn. Hoe het precies uitpakt qua ruimtegebruik en financiën weten wij nog niet. Het college moet ons nog overtuigen.

Maar stoppen met het plan? Nee, natuurlijk niet, De Bibliotheek, Volksuniversiteit Sta-Art en het Streekarchief moeten worden gehuisvest en goed toegankelijk zijn voor de Alphenaren EN de exploitatie dient beheersbaar te blijven, anders lopen de organisaties alsnog gevaar en dat willen wij niet.

Fotograaf: Josh Walet
PvdA.'
PvdA

Politieke partij