Politiek - CDA

« Vorige - Volgende »

Cultuurhuis

6 februari 2013 - 11:44  •  René Vrugt  •  reacties

Cultuurhuis

Alphen aan den Rijn -

Het CDA is voorstander van het concept Cultuurgebouw, juist vanwege de bundeling van de culturele voorzieningen en de samenwerking van de vijf organisaties. Het gaat ons niet om de stenen maar om de inhoud!! De bundeling zal leiden tot efficiënter gebruik van ruimtes en komt de exploitatie ten goede. Bovendien geeft de samenwerking kans aan culturele kruisbestuiving over en weer. 
 
De ontwikkeling van Stadshart Lage Zijde staat al lang op de agenda en is onderdeel van het coalitieakkoord. Het Cultuurgebouw heeft daarin de plek gekregen als publiekstrekker aan de Lage Zijde en als impuls voor het stadshart. Dit is zowel door onze stadsarchitect Jos van Eldonk als door bouwer/ontwikkelaar VORM bevestigd. Mede door de veranderde economische situatie en de komende decentralisaties is de CDA fractie de laatste jaren steeds kritischer geworden op de voorstellen voor de nieuw te bouwen cultuurvoorziening. De realisatie brengt een enorme investering met zich mee, er zijn grote exploitatierisico’s en de beoogde voordelen zijn niet altijd even duidelijk geschetst. Ook is het draagvlak in Alphen aan den Rijn sterk afgenomen. In de raad staan coalitie en oppositie helaas lijnrecht tegenover elkaar. En ook op straat en in de media is er vaak stevige kritiek. 
  
Tijden veranderen, situaties ontwikkelen zich en brengen inzicht met zich mee. De kritische geluiden van de oppositie en ook van onze fractie hebben wellicht bijgedragen dat het College nog eens kritisch naar de opzet van de nieuw te bouwen culturele voorziening heeft gekeken. Op grond van de financiële positie van de gemeente is nu dus besloten om de Streekmuziekschool niet in het Cultuurgebouw te plaatsen. De Streekmuziekschool zit in het Oude Raadhuis aan het Burgemeester Visserpark en kan daar, zo wordt aangegeven, blijven. Het gebouw zal dan slechts huisvesting bieden aan vier organisaties waaronder de bibliotheek als grootste en meest gezichtsbepalende voorziening.

Uit de kranten hebben wij vernomen dat de Streekmuziekschool en de andere organisaties dit als een enorme domper hebben ervaren. Ze hebben al jaren naar de samenwerking toe geleefd!

Het besluit roept ook vele vragen op. Welke besparing levert het voor de gemeente op? Hoe ziet de exploitatie er uit zonder de streekmuziekschool? Wat blijft er van de samenwerking over? Het gebouw past in een totaalplaatje met drie verdiepingen, wat kunnen we doen met de ruimtes die nu niet voor cultuur worden ingevuld? Zitten we daar straks mee in ons maag? Of mogen deze ruimtes worden ingericht voor appartementen? Hoe reageert VORM op deze verandering, past dat binnen hun strategie? En wat moeten we nu aan het Oude Raadhuis opknappen, immers hier zijn de faciliteiten al jaren niet meer optimaal voor eigentijds muziekonderwijs!

Op voorhand lijkt het een verstandig besluit, maar in de financiële onderbouwing moet dat gaan blijken! Wij zullen de keuze van het College ondersteunen, als de besparingen relevant zijn, en de aangepaste versie toekomstbestendig lijkt te zijn. Voorop staat dat er een nieuwe huisvesting voor de bibliotheek moet komen. Daarbij is een formule ontwikkeld van culturele samenwerking op basis van efficiency, met lokalen voor de Streekmuziekschool, een loket voor het Streekarchief, lesruimtes voor de Volksuniversiteit, mogelijkheden voor exposities alsmede een goede horecavoorziening. Laten we er vooral nuchter naar kijken: als blijkt dat dit concept onze financiële mogelijkheden te buiten gaan is een verantwoorde bibliotheek+ variant ook een prima investering in deze sobere tijden!

Fotograaf: Josh Walet
René Vrugt.'
René Vrugt

In 1990 in Alphen aan den Rijn gaan wonen, als een van de eerste bewoners van de wijk Kerk en Zanen.

CDA.'
CDA

Politieke partij