Politiek - PvdA

« Vorige - Volgende »

Het Panbibleon

2 maart 2013 - 11:44  •  Anthony Polychronakis  •  reacties

Het Panbibleon

Alphen aan den Rijn - Wethouder Oppatja heeft te kennen gegeven in deze barre economische tijden, en gelet op het feit dat de muziekschool reeds goed gehuisvest is in het Oude Raadhuis, te kiezen voor een goedkoper Cultuurgebouw om de financiele positie van de gemeente te versterken. Het niet herhuisvesten van de muziekschool levert een besparing op. De wethouder draagt hiermee bij aan een – ook in de toekomst – financieel gezonde gemeente en levert vanuit haar portefeuille een substantiele bijdrage aan het dichten van het gat in de meerjarenbegroting. Er zijn immers tekorten op de grondexploitaties. Bovendien leveren de kabinetsplannen veel risico’s op voor de gemeente. De wethouder heeft hiermee ‘offers’  gebracht, een moedig besluit waar wij begrip voor hebben.

Ook nu het Cultuurgebouw 30 procent kleiner wordt (1.700 m2) en de muziekschool niet meeverhuist, blijft het uitgangspunt van de Partij van de Arbeid om een mix van wonen, winkelen en cultuur aan de Lage Zijde te realiseren. De realisatie van een maatschappelijke en culturele voorziening in de vorm van een laagdrempelige trekker aan het Thorbeckeplein, of zoals het college het noemt ‘een huiskamer voor de stad’, hoort daarbij. Kijkend naar de invulling gaat het feitelijk om de nieuwbouw van de bibliotheek in een geintegreerd, multi-functioneel gebouw met verschuifbare wanden, waarbinnen onder één dak naast de bibliotheek ook het archief, de volksuniversiteit en de Sta-Art kunstenaars samengaan.

De PvdA heeft vier zorgpunten, waarvoor wij aandacht willen vragen bij de verdere uitwerking van het college voor de beraadslagingen in maart.

1.1700 m2 minder

Als het niet lukt om een alternatieve invulling voor de weggevallen vierkante meters te vinden, hetzij door ouderenhuisvesting of door een (licht)commerciele functie, stelt het college voor om dit deel niet te bouwen. Dat is echter wat de PvdA betreft niet wenselijk op deze triple-A lokatie. Er ontstaat dan een ‘gat’ in de gevel tussen het Blockpand en aan de andere kant het Cultuurgebouw, of de gevel moet smaller worden, of de hele gevel moet terug naar 2 verdiepingen. In dat laatste geval staat de gevel niet meer in verhouding tot het plein. Indien nodig wil onze fractie in maart kunnen beslissen of het vrijgevallen budget van 5 miljoen voor een deel ingezet kan worden om – als dit probleem zich voordoet – te tackelen.

2. Dekking van de exploitatiekosten

Door het wegvallen van de muziekschool is er een klein tekort ontstaan op de structurele exploitatiekosten. De PvdA ziet graag in maart voorstellen tegemoet hoe het college dit tekort denkt op te lossen.

3. Huisvesting Streekmuziekschool

De huisvesting van de muziekschool zal plaatsvinden in het Oude Raadhuis. Onze fractie deelt de wens van de muziekschool dat er een (incidentele) investering moet komen om het pand op te knappen, geschikt en veilig te maken.

4. Hoogte besparing

De vraag is wat we besparen. Thans wordt de incidentele besparing ingeschat op ruim 5 miljoen euro. Dit bedrag maakt echter deel uit van een groter geheel waarbij goed in beeld moet worden gebracht hoe dit besluit doorwerkt in het bouwprogramma (dat wil zeggen de invulling van de 1700 m2) en de culturele functies (muziekschool en ondervangen van het afzien van de uitvoeringszaal door de bestaande podia). Pas na deze exercitie zal duidelijk zijn hoeveel er ‘ onderaan de streep’ overblijft als algemeen dekkingsmiddel.

Deze punten/richtinggevende kaders kwamen terug in de CDA-motie tijdens de raadsvergadering van 28 februari 2013 die wij gesteund hebben.

Tot slot, hoe dit gebouw nu genoemd moet worden is een semantische discussie, oftewel een definitiekwestie en minder van belang. Aristoteles zei 500 voor Christus dat ‘het doel van de kunst (en cultuur) niet het uiterlijk van de dingen is, maar het innerlijke’. Wat ons betreft kan het Cultuurgebouw vanaf nu gedoopt worden tot Bieb+, Wibauthuis of – om in de klassieke stijl van het Castellum en Aristoteles uit de Oudheid te blijven-: ‘het Panbiblion*’.

Anthony Polychronakis

 

(*) Panbiblion komt uit het Grieks en betekent ‘alle boeken’ (pan=alle, biblion=boeken).

Fotograaf: Josh Walet
PvdA.'
PvdA

Politieke partij