Politiek - CDA

« Vorige - Volgende »

Fractieflits maart 2013

7 maart 2013 - 11:12  •  René Vrugt  •  reacties

Fractieflits maart 2013

Alphen aan den Rijn -

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 28 februari jl. is gesproken over het besluit van B&W om de streekmuziekschool niet langer deel te laten uitmaken van het cultuurgebouw. Een besluit dat ons als CDA fractie heeft verrast maar dat we wel kunnen begrijpen. Het College wijst op de veranderde financiële omstandigheden. Wij hebben dat als fractie eerder ook al gedaan. Het is tijd om de tering naar de nering te zetten en terug te keren tot de essentie: het vinden van een passende huisvesting voor de bibliotheek in de toekomst alsmede het realiseren van een niet-commerciële trekker aan het Thorbeckeplein. Onbevredigend was dat er nog veel informatie – met name over de financiële gevolgen - ontbrak en dat maakte het debat lastig. Pas in maart a.s. komt er een nieuw voorstel van B&W aan de gemeenteraad. Daarom hebben we als CDA vooral ingezet om ons eigen geluid in te brengen en kaders mee te geven voor maart a.s. Tijdens het debat trok de oppositie fel van leer en wilde het cultuurgebouw – voor de zoveelste keer – geheel torpederen. Daarmee is er evenwel geen toekomst voor de bibliotheek en daarmee kan de CDA fractie dan ook niet instemmen. We hebben een eigen motie ingediend. Deze spreekt uit dat een cultuurgebouw zonder de streekmuziekschool een wezenlijke wijziging betreft van de eerdere plannen en dat de naam cultuurgebouw de lading niet meer dekt. Wij hebben het College 4 opdrachten gegeven: 

-te komen met voorstellen voor invulling van de vrijvallende ruimte (ca. 1.700 m2) die een zo groot mogelijke toegevoegde waarde hebben voor het Stadshart Lage Zijde

-de verwachte incidentele besparing (geraamd op ruim 5 miljoen euro) terug te laten vallen in de Nuon-reserve en te betrekken bij de financiële afweging zoals die dit voorjaar moet worden gemaakt in het kader van de aanloop van de begroting 2014 en het meerjarig financieel beeld

-te komen met een voorstel voor een nieuw profiel en in de tussentijd de neutrale werknaam “Bieb+” te gebruiken

in maart a.s. duidelijkheid te verschaffen over de huisvesting van de streekmuziekschool in het oude raadhuis inclusief de financiële gevolgen (o.a. inrichting, Arbo)

De motie is met 19 tegen 15 stemmen aangenomen. Helaas was er geen support van de oppositiepartijen die willen stoppen met het hele concept. Daarmee laten ze evenwel de bieb in de kou staan (die kan heus niet zomaar in een ander pand) en trekken ze een pijler weg uit de plannen voor de Lage Zijde. Wordt vervolgd in maart a.s.

Voor meer informatie: René Vrugt, renevrugt@gmail.com


Windmolens langs de N11 aan de oostzijde van Alphen; ja of neen?

Over de plaatsing van moderne windturbines zijn er vele meningen; objectief en subjectief loopt daarbij al snel door elkaar. Ieder mens kijkt anders tegen voor en nadelen aan. 
Maar daar ging het raadsdebat feitelijk niet over. Wat is er gebeurd. Enige jaren geleden heeft de gemeente maar ook de provincie besloten om een onderzoek te doen naar de mogelijkheden van windmolens bij de n 11 in de buurt van de OTA. Inmiddels is dit onderzoek afgerond en hebben de provinciale staten besloten om geen windmolens toe te staan. Tot twee keer toe hebben de staten dit uitgesproken. Zij vinden de plaatsing van 5/6 grote windturbines aldaar een te forse ingreep in het landschap . Immers die kolossen (meer dan 100 m hoog) komen dan te staan vanaf de gouwe tot zowat zwammerdam. En in ons landje zit ons staatssysteem zo in elkaar dat bij grote ruimtelijke plannen de provincie bepaalt waar iets mag gebeuren. Je kan daar als gemeente bezwaar tegen maken maar dat moet de kans op succes wel reëel zijn. En daar zit hem nu de kneep. Om maar bij de woorden van wethouder Hoekstra te blijven " bezwaar maken is niet heel kansrijk ook omdat er geen verwachtingen zijn gewekt. Immers er heeft allen een studie plaatsgevonden en er is geen enkele toezegging gedaan". We snappen overigens de teleurstelling van de betrokken agrarische initiatiefnemers. De provincie dient de gemaakte kosten te vergoeden.
Het CDA is naast energiebesparing ook voor meer duurzame energie in welke vorm dan ook. Dus zowel windenergie, zonne-energie als andere vormen. Laat daar geen misverstand over zijn.
Maar dat was het issue niet. Het ging om de plaats van de 5/6 windmolens en daar in willen we realistisch in zijn. Wij kiezen voor een realistische politiek en willen zeker in deze crisistijd geen ambtelijke inzet plegen op kansloze projecten. We kiezen dan ook anders dan 4 jaar geleden omdat er een andere realiteit is. Wat ons betreft maken wij dan ook geen bezwaar tegen het provinciale besluit. Ook de VVD, een deel van Nieuw Elan en Beter Alphen willen geen bezwaar maken. Het is wel goed om dit te weten met de gemeenteraadsverkiezingen op komst. De overige partijen die een meerderheid in de raad hebben, hebben trouwens besloten om wel bezwaar te maken. Dus deze zijn voorstander van 5/6 turbines oostelijk van Alphen. We wachten de uitkomst van de beroepsprocedure tegen het provincie besluit maar af. Zeker is dat dit nog jaren zal gaan duren.
Binnenkort praten we in ABR verband hoe we in de nieuwe fusie gemeente meer duurzame energie willen realiseren. Dat kan bijv. zijn door een impuls te geven aan zonnepanelen op publieke gebouwen en bij bedrijven. Je ziet dat het gebruik van zonne-energie een enorme groei door maakt. En bij die trend willen we aansluiten. U hoort daar meer over.

Meer informatie bij: Joost van Beek, jvanbeek@alphenaandenrijn.nl


Het Bospark en de herten

Het Bospark is een icoon van onze stad. Aangelegd in de crisis van voor de tweede wereldoorlog en uitgegroeid tot een fraai stadspark. Maar een icoon heeft ook onderhoud nodig. En dat gaat nu gebeuren. Er zullen struiken worden gesnoeid, de zieke kastanjes worden gerooid en vervangen door andere bomen en paden worden breder gemaakt. En er wordt iets gedaan aan de waterpartijen. Verder willen wij dat er niets mee gebeurd. Dus geen sluiting van het hertenkamp en op die plek een ligweide maken. Voor ligweides kan men naar de Zegersloot
Vandaar dat we samen met andere partijen een amendement hebben gemaakt om dit onderdeel uit het plan te schrappen. Deze motie is vrijwel unaniem aanvaard. Dus de Alphense "bambies" blijven.
Daarnaast lopen enkele partijen waaronder Nieuw Elan met het idee om de Bernhardlaan te overkluizen op de plek van het oude raadhuis. Een ondoordacht plan dat veel geld gaat kosten. We
hebben dan ook tegen gestemd. Wel willen we dat de oversteek van het Bospark naar en van het Burgemeester Visserpark veiliger wordt gemaakt. Dat zal gaan gebeuren.
Meer informatie bij: Joost van Beek, jvanbeek@alphenaandenrijn.nl


WWB afstemmingsverordening

De CDA fractie heeft voor deze verordening gestemd. Een groot deel van deze verordening wordt door de Rijksoverheid bepaalt. De gemeente heeft slechts beperkte beleidsruimte. In de verordening wordt bepaald hoe we om willen gaan met mensen die frauderen met een uitkering. Op grond van de verordening wordt de boete die fraudeurs krijgen de eerste maand verrekent met hun hele uitkering. De maand daarna met 20% en de maand daarna met 10% van de uitkering. Een strenge regeling derhalve. Echter de fractie vindt dat fraudeurs een signaal moeten krijgen dat frauderen met gemeenschapsgeld niet loont. Om te voorkomen dat mensen onbedoeld in de problemen komen heeft de fractie aangedrongen op duidelijke voorlichting over de rechten en plichten en het jaarlijks herhalen van deze voorlichting. Verder heeft de fractie erop aangedrongen dat in de correspondentie waarin fraudeurs worden geïnformeerd over het inhouden van de boete op de uitkering tegelijkertijd worden geïnformeerd over de mogelijkheden die er zijn om hulp te krijgen bij het omgaan met een beperkt budget bv. via Stichting geldzorg.

Meer informatie bij: Marly de Blaeij, mdeblaeij@alphenaandenrijn.nl


Rijnstreek Werkt

Met deze nota geeft de raad richtlijnen mee aan het college over de wijze waarop zij vindt dat moet worden omgegaan met mensen die niet of niet geheel zelfstandig werk kunnen vinden of mensen die met hun werk niet in een minimuminkomen kunnen voorzien.
De CDA fractie heeft gepleit voor een intensieve relatie met werkgevers, waarbij de vraag van de werkgever leidend is voor het ondersteuningsaanbod van de gemeente. Het werkgeversservicepunt dat nu gevestigd gaat worden bij de SWA zou zoals werkgevers willen gevestigd moeten worden op het serviceplein in het Stadhuis.
Verder heeft de fractie aandacht gevraagd voor de begeleiding en ondersteuning van vrijwilligersorganisatie die mensen met psychosociale problemen een plek bieden in hun organisatie om (werk)ervaring op te doen. Vrijwilligers zijn goud waard en voorkomen moet worden dat deze organisaties in de problemen komen, omdat ze niet berekend zijn op hun taak.
Tijdens de bespreking van de notitie Rijnstreek Werkt bleek dat de communicatie met de cliënten- en adviesraden over deze notitie niet goed was verlopen. Externe ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat bijvoorbeeld op het vlak van de werkgeversondersteuning het college reeds tot het treffen van maatregelen was overgegaan terwijl de notitie nog de uitgangspunten benoemde. De CDA fractie begrijpt dat het college bij het maken van beleid op het gebied van de decentralisaties soms wordt ingehaald door de werkelijkheid, maar vindt dat de wethouder daarover tijdig moet communiceren met de cliënten- en adviesraden. Het college moet in die gevallen zoeken naar oplossingen om de raden snel te informeren, zodat zij het college alsnog kunnen adviseren op het punt van de gewijzigde omstandigheden. Het college heeft de raad toegezegd dit in het vervolg te zullen doen.
De fractie betreurt het zeer dat deze kwestie voor de heer Frans van Rijn aanleiding is geweest om op te stappen als voorzitter van de WWB cliëntenraad. De heer van Rijn was een zeer bekwaam en betrokken voorzitter en zijn vertrek is een verlies voor de cliëntenraad en de WWB cliënten wiens belangen hij behartigde. Wij hopen van harte dat het persoonlijke gesprek dat het college met hem heeft gevoerd en de toezegging van het college dat een dergelijke situatie niet meer zal voorkomen voor hem aanleiding vormen zijn besluit te herzien en zijn werkzaamheden, die door de CDA fractie bijzonder worden gewaardeerd, weer op te pakken.

Meer informatie bij: Marly de Blaeij, mdeblaeij@alphenaandenrijn.nl



Vergadercyclus maart 2013

Donderdag 7 maart is er informatiemarkt en raadscommissie

Op de agenda van de informatiemarkt staat:
-Visie jeugdhulp uitgangspuntennotitie "Iedereen doet mee"
-Verordening geurhinder en veehouderij

Op de agenda van de raadscommissie staat:
-Voorstel stappenplan Aanbevelingen rapport Coupépolder
-Overleg met dhr. R. Donninger van WonenCentraal over aanpassingen in het woningbouwplannen


Dinsdag 12 maart vergadert de CDA fractie om 20.00 uur


Donderdag 14 maart is er informatiemarkt en raadscommissie

Op de agenda van de informatiemarkt staat:
-Presentatie initiatief Popcultuur
-Collegebrief over resultaten 2012 theater Castellum
-Structuurvisie

Op de agenda van de raadscommissie staat:
-Visie jeugdhulp uitgangspuntennotitie "Iedereen doet mee"
-Verordening geurhinder en veehouderij
-Cultuurgebouw zonder Streekmuziekschool


Dinsdag 26 maart vergadert de CDA fractie om 20.00 uur


Donderdag 28 maart is er raadsvergadering

Fotograaf: Josh Walet
CDA.'
CDA

Politieke partij