Nieuws

« Vorige - Volgende »

Economie in Groene Hart groeit, maar noodzaak tot vernieuwing blijft

10 mei 2018 - 09:24  •  Rabobank  •  reacties

Economie in Groene Hart groeit, maar noodzaak tot vernieuwing blijft

Alphen aan den Rijn - "Ondanks de positieve groeicijfers blijft de noodzaak tot vernieuwing in het bedrijfsleven hoog. Van het totaal aantal MKB bedrijven in Nederland groeit 85% namelijk niet is uit onderzoek gebleken. Dat zijn verontrustende cijfers", aldus Dennis Kooren, directievoorzitter Rabobank Groene Hart Noord.

De Regioscan van de Rabobank is een beknopte analyse van het economische en sociaal-maatschappelijke karakter van het gebied dat de gemeenten Alphen aan den Rijn, Zoeterwoude, Kaag & Braassem en Nieuwkoop bestrijkt.

Alphen aan den Rijn verantwoordelijk voor groei werkgelegenheid
Het aandeel innovatieve bedrijven (machine-industrie, ICT en creatieve diensten), startende ondernemers en snelle groeiers in de regio blijft achter op het landelijke gemiddelde. De cijfers op gemeenteniveau laten een wisselend beeld zien. Zo is de zakelijke dienstverlening groot in Alphen aan den Rijn. De groei van de werkgelegenheid in de regio komt, naast de industrie en landbouw, vooral vanuit deze sector in Alphen en is boven het landelijke gemiddelde. Het aandeel innovatieve bedrijven in Alphen is met ca 12% conform het landelijke beeld. Wel blijft het aandeel snelle groeiers met 0,7% iets achter op het landelijke gemiddelde van 1%. ZZP’ers zijn behoorlijk actief in Alphen: hun aandeel in de economie ligt met 53% iets hoger dan het landelijke gemiddelde van 51%.

Toekomstbestendig groeien
"Het bedrijfsleven in het Groene Hart is gespecialiseerd in groothandel en productieactiviteiten in de sectoren landbouw, industrie en de bouw", aldus Kooren. "Deze sectoren bieden kans voor innovatie. Door de forse reststromen bijvoorbeeld, kunnen zij voordeel behalen uit de circulaire economie. Het MKB zal zich daarnaast de vraag moeten stellen waar het bedrijf over 5 jaar staat. Hoe gaat het om met kansen of bedreigingen door technologische mogelijkheden, een veranderende markt en klantbehoefte? Ofwel, zorg dat je bedrijf meekan met de toekomstige ontwikkelingen. Eén van de hupmiddelen die we daarvoor bieden is het Rabo MKB LearnUp programma. Een praktische opleiding van vier avonden waar ondernemers meer inzicht opdoen over ondernemen in de digitale wereld, succesvol innoveren, financiën en het bereiken van 'The Next Level'. De eerste opleiding start 14 juni in Gouda."

De volledige Regioscan 2018, met meer informatie over de bevolkingssamenstelling, woningmarkt en leefbaarheid is te vinden op rabobank.nl/groenehartnoord. Onderliggende informatie op gemeenteniveau is op te vragen via communicatie.rghn@rabobank.nl.

Fotograaf: PR Rabobank Groene Hart Noord
Rabobank.'
Rabobank

Onderdeel van Rabobank Groene Hart Noord