Nieuws

« Vorige - Volgende »

Basisschool neemt andere school over

24 november 2011 - 12:42  •  reacties

Basisschool neemt andere school over

Alphen aan den Rijn -

Basisschool De Horsten aan de Havixhorst in Alphen wordt overgenomen. Dat heeft SOPORA, de overkoepelende organisatie waaronder de school valt, bekendgemaakt.

De Hobbitburcht neemt de basisschool over. Die school heeft nu een vestiging aan de Batenstein en opent per 1 augustus 2012 een tweede locatie aan de Havixhorst.

SOPORA-directeur Hans de Roode stelt dat De Hobbitburcht al jaren een ruimtetekort heeft en dat binnen de gemeente Alphen veel leegstand is. 'Uitbreiden van De Hobbitburcht is niet mogelijk. Wij willen daarom hetzelfde concept als De Hobbitburcht aan de Batenstein toepassen in de nieuwe Hobbitburcht-locatie aan de Havixhorst', aldus De Roode. De Havixhorst-dependance krijgt ook onderwijs voor hoogbegaafden. De leerlingen krijgen 's ochtends les in een aparte groep en 's middags worden de kinderen samengevoegd met de andere scholieren.

Dat dit besluit is genomen omdat de kwaliteit van het onderwijs in De Horsten ondermaats is spreekt De Roode tegen: 'De Horsten zit onderwijskundig goed in elkaar en heeft goede leerkrachten. Alleen heeft de school een imagoprobleem en dat poets ik niet zomaar weg.' Ook het laatste onderwijsinspectie-rapport gaf aan dat de school naar behoren scoort.

Nieuwe leerkrachten

De huidige medewerkers van De Horsten zullen, met uitzondering van één of twee personeelsleden, elders binnen de SOPORA-organisatie worden overgebracht. Zij hebben een baangarantie binnen de stichting. De Horsten telt momenteel vijf leerkrachten. Esther Biljard wordt de schoolleider van de nieuwe Hobbitburcht-locatie. Zij zwaait nu ook al de scepter aan de Batenstein en gaat beide functies met elkaar combineren.

Voor de leerlingen verandert er weinig. De kinderen die momenteel op De Horsten zitten blijven op die school, alleen wijzigt de naam van de school, hun leraar en de lesmethode. De ouders van de Batenstein-leerlingen krijgen de mogelijkheid om te verkassen naar de Havixhorst als zij dat willen. 'De klassen aan de Batenstein zitten nu erg vol. We laten de keuze om te verhuizen aan de ouders over. Wij verplichten hen niks', zegt De Roode.

Derde school

De Horsten is na De Zwanenburcht in Zwammerdam en het Boskoopse De Kievit de derde basisschool waar SOPORA ingrijpt. De Zwanenburcht en De Kievit hebben volgens het SOPORA-bestuur te weinig leerlingen waardoor exploitatie niet langer rendabel is. De scholen sluiten na dit schooljaar. Volgens De Roode verlopen de voorbereidingen op de sluiting van De Zwanenburcht voorspoedig. De Roode: 'We zijn op de juiste weg om de school na dit schooljaar op een nette manier te sluiten.'

Jaap van den Hoek, voorzitter van de belangenvereniging in Zwammerdam, is het niet eens met het besluit van SOPORA en doet er alles aan om sluiting te voorkomen. 'Ouders en Medezeggenschapsraad verzetten zich met alle middelen tegen de sluiting die procedureel maar vooral moreel onaanvaardbaar is. Veertig kinderen draaien op voor het structureel verkeerde beleid van SOPORA en de kleine kern Zwammerdam verliest een essentiële basisvoorziening. Meer dan dertig gezinnen zullen doordeweeks geen middenstand meer bezoeken, kinderen gaan door de afstand van verenigingen af. Kortom een ramp voor het dorp.'

Fotograaf: Josh Walet
De Horsten.'
De Horsten

Openbare basisschool.