Nieuws

« Vorige - Volgende »

Alphense Jill richt stichting Leven met Lyme op

31 maart 2018 - 13:34  •  reacties

Alphense Jill richt stichting Leven met Lyme op

Alphen aan den Rijn - Jill Frederiks leeft zelf al bijna vijf jaar met de ziekte van Lyme, maar zij weet dat pas sinds enkele maanden. Lyme is lastig vast te stellen. Bij snelle behandeling met antibiotica geneest het overgrote deel van de mensen die besmet raken. Een groep van naar schatting 1.600 tot 2.500 mensen per jaar geneest niet door te late of onvoldoende behandeling. Zij ontwikkelen chronische Lyme, zoals Jill.

Zij werd in mei 2013 tijdens een schoolkamp in de Ardennen gebeten door een teek. Controles door de huisarts lieten niet zien dat er sprake was van besmetting. Aan het einde van dat jaar kreeg Jill gezondheidsklachten: slecht slapen, vermoeidheid, hoofdpijn, buikklachten. Ondanks tal van bloedtesten en onderzoeken, konden dokters er de afgelopen jaren niet achter komen waarom zij zo ziek was, zelfs tot ze er letterlijk bij neer viel.

Afgelopen oktober kreeg Jill griep en uitvalverschijnselen in benen en armen. Via via kwam de familie in contact met een natuurgeneeskundige Izak Riedijk in Beverwijk, microbioloog en gespecialiseerd in intra-cellulaire infecties. Hij stelde met behulp van gespecialiseerd intra-cellulair bloedonderzoek de ziekte van Lyme (borreliose) vast, chronisch en acuut. Daarnaast had Jill acht actieve co-infecties, waaronder ook Pfeiffer.

Sinds december volgt zij intensieve (dag)behandelingen in het behandelcentrum van Riedijk. Haar situatie verbetert langzaam. Ze weet dat de kans bestaat dat ze nooit meer helemaal beter zal worden.

Leven met Lyme
Met haar stichting wil Jill Frederiks bereiken dat het geen jaren meer hoeft te duren voordat bij kinderen de diagnose Lyme wordt gesteld. Ook voorlichting, het bevorderen en stroomlijnen van onderzoeks- en behandelmogelijkheden, betere samenwerking en kennisuitwisseling en het financieel mogelijk maken van speciale behandelcentra in Nederland behoren tot de doelstellingen van de stichting Leven met Lyme.

Het eerste geldbedrag voor de stichting Leven met Lyme wordt 14 april a.s. opgehaald, als een team voor Jill meedoet aan een sponsorloop voor Lyme-patiënten: Lopen voor Lyme, bij het Henschotermeer in Woudenberg. Van 16 tot 22 april a.s. wordt de Week van de Teek in Nederland gehouden.

Fotograaf: Alphens.nl