Nieuws

« Vorige - Volgende »

Koninklijke Onderscheidingen in Alphen

26 april 2013 - 11:00  •  reacties

Koninklijke Onderscheidingen in Alphen

Alphen aan den Rijn -

 

 

  • multiculturele samenleving (sociale verbanden)
  • milieu en duurzame ontwikkeling
  • sociale vernieuwing
  • behoud/creëren van werkgelegenheid
  • vrijwilligerswerk in de gezondheidszorg
  • mantelzorg
  • sport
  • buurtactiviteiten en -contacten
  • emancipatie
  • vluchtelingenwerk
  • humanitaire hulpverlening

 

De onderscheidingen gaan naar de volgende personen:

De heer G. Bruijnes
De verdiensten van de heer Bruijnes ( 1953) spelen zich af op een divers terrein. Deels voortkomend uit zijn achtergrond als bouwondernemer is hij als vrijwilliger betrokken bij het onderhoud van scholen en kerken (zoals bij de herbouw van de Maranathakerk na de brand in 1998). Tevens is hij bestuurslid van een lokale afdeling van werkgeversvereniging Bouwnijverheid, bestuurslid van Aannemersvereniging Rijnstreek en bestuurslid van Stichting Praktijkopleiding Bouwbedrijf (SPB) Gouwe en Rijnstreek. In deze laatste functie, die hij gedurende een groot aantal jaren uitoefent, is hij (mede) verantwoordelijk voor de opleiding van jongeren in de bouw. Zij krijgen via het SPB een stageplaats met baangarantie aangeboden bij één van de 120 aangesloten aannemers. Daarnaast vervult de heer Bruijnes ook functies als vrijwilliger bij, en kerkenraadslid (ouderling-kerkrentmeester) van, de PKN-gemeente Maranathakerk, als vrijwilliger bij verzorgingstehuis Rijnzate en is hij actief lid van de Rotary Alphen. Vanaf 2007 is hij als initiatiefnemer nauw betrokken bij de bouw en het onderhoud van een kleuterschool in Lamin Village in Gambia. Naast het werven van fondsen voor de school, is hij al enkele malen met oude bedrijfswagens vol met hulpgoederen (schoolspullen en kleding) naar Gambia gereden. De bedrijfswagens zijn weggegeven en worden inmiddels ingezet als taxi, waardoor de nieuwe eigenaren een goede inkomstenbron hebben.

Ook in de hoofdfunctie is er bij de heer Bruijnes sprake van een bijzondere inzet. Hij heeft zich ontwikkeld van leerling-timmerman tot zelfstandig bouwondernemer, daarmee werkgelegenheid biedend aan een twintigtal werknemers.

De heer Bruijnes spant zich op deze manier geruime tijd in ten bate van de samenleving en op grond daarvan heeft Hare Majesteit de Koningin hem benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer J.C. Buitelaar
Gedurende vele jaren is de heer Buitelaar ( 1941) als vrijwilliger actief, bestuurlijk, initiërend en coördinerend. In 1984 al was hij medeoprichter van en sindsdien vrijwilliger bij de Nederlandse afdeling van de Stichting Centrum voor Pastorale Counseling. Dit is een pastoraal begeleidingscentrum dat de integratie van geloof en hulpverlening bevordert. De heer Buitelaar fungeert onder andere als docent, coördinator en leider van regionale pastorale werkgroepen. Vanaf 2000 is hij secretaris en vanaf 2010 voorzitter van de coördinatiegroep schuldhulpverlening van het Diakonaal Platform Alphen aan den Rijn. In de jaren 2002 tot 2010 was hij vice-voorzitter van de Cliëntenraad en sinds 2009 is hij lid van de WMO Adviesraad. Sinds 2011 is de heer Buitelaar voorzitter van de Stichting GeldZorg Alphen aan den Rijn en omstreken. Deze stichting helpt mensen om hun financiën weer op orde te krijgen.

De heer Buitelaar besteedt zeer veel tijd aan deze op hulpverlening toegespitste werkzaamheden. Zijn inzet richt zich vooral op de sociaal zwakkeren en de minima. Na zijn pensionering in 2002 heeft hij deze activiteiten nog aanzienlijk uitgebreid. Hij zet zich aldus in ten behoeve van de samenleving en begeleidt, stimuleert en ondersteunt anderen hiermee en op grond daarvan heeft Hare Majesteit de Koningin hem benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer P. Dobbe
De heer Dobbe ( 1948) zet zich al vanaf 1976 in op het terrein van de politiek. Hij vervulde/vervult diverse functies binnen het CDA, als vrijwilliger/bestuurslid van de afdeling Alphen aan den Rijn, bestuurslid van de Kamerkring Leiden, penningmeester van het Provinciaal Campagneteam, commissie- en gemeenteraadslid in Alphen aan den Rijn en voorzitter van de auditcommissie. Daarnaast is hij zeer actief ten behoeve van de RK Kerk. Vanaf 1998 als beheerder van de begraafplaats bij de Bonifaciuskerk, als koster en lid van de commissie van beheer en penningmeester van de Parochiële Caritas Instelling (PCI). Tevens was hij gedurende een aantal jaren voorzitter en contactpersoon van de Stille Omgang, een bedevaart naar Amsterdam. Sinds 2004 fungeert hij daarnaast als hulp bij aangifte (HUBA) bij de Algemene Nederlandse Ouderenbond. Bij deze bond was hij tevens een aantal jaren lid van de financiële commissie. In het verleden vervulde hij vrijwillige functies als secretaris van de Bond voor medewerkers in het Notariaat, afdeling Leiden, penningmeester van de ouderraad van basisschool “Het Spinnewiel” en coach van een jeugdteam van de volleybalvereniging Ridderveld.

De inzet van de heer Dobbe op het terrein van politiek, belangenbehartiging, onderwijs, kerkelijk leven en ouderenwelzijn was voor Hare Majesteit de Koningin aanleiding om hem te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw R.G.M. Havekes-Menting
Mevrouw Havekes (1948) zet zich, deels voortvloeiend vanuit haar hoofdfuncties, bijzonder en in brede zin in op het terrein van vooral onderwijs en jeugdzorg.

Al in 1980 was zij lid van de raadscommissie gezondheidszorg. In de jaren daarna was/is mevrouw Havekes als medeoprichtster, initiatiefneemster en ook bestuurlijk betrokken bij het eerste HALT-bureau in de regio Zuid-Holland Noord, het Samenwerkingsverband Jeugdhulpverlening in de regio Zuid-Holland Noord, het Boddaertcentrum en het Platform Jeugd Alphen aan den Rijn en de werkgroep Methodiek ontwikkeling dagpleegzorg. Vervolgens was zij als bestuurslid actief bij het Jongeren Advies Centrum Alphen aan den Rijn en het Nationaal Fonds Kinderhulp te Deventer, projectleider van het Regionale Steunpunt Opvoedingsondersteuning, regio Alphen aan den Rijn-Leiden, voorzitter van de regionale stuurgroep Opvoedingsondersteuning en ontwikkeling en voorzitter van het Platform Steunpunt Vrijwilligers in Alphen aan den Rijn. Op dit moment is mevrouw Havekes lid van de WMO Adviesraad, bestuurslid en vice-voorzitter van de Stichting Welzijn Rijswijk en bestuurslid van de Stichting Ambulante Fiom. Deze stichting houdt zich bezig met de voor- en nazorg op het gebied van abortus, adoptie, kinderloosheid en tienerzwangerschap. Mevrouw Havekes heeft in de loop der jaren haar sporen op het gebied van hulpverlening ruimschoots verdiend. Zij neemt initiatieven, stimuleert ontwikkelingen en richt nieuwe samenwerkingsverbanden op. Op grond van deze buitengewone verdiensten heeft Hare Majesteit de Koningin haar benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw E. de Jong-Hakkert
Mevrouw De Jong (1951) is een bijzondere vrijwilliger. Zij heeft in het verleden haar baan opgegeven om vrijwilligerswerk te kunnen doen. Zij heeft er voor gekozen om iets te willen betekenen voor de kerk en de maatschappij. Van 1994 tot 2000 was mevrouw De Jong scriba van de Kerkenraad Algemene Zaken van de Gereformeerde Kerk Alphen-Centrum. Sinds 1994 is zij ook betrokken als vrijwilliger bij de Maranathakerk. Daar is zij actief bij de kindernevendiensten, lid van de werkgroep liturgisch bloemschikken, zij brengt huisbezoeken, leidt de huiskring en organiseert de cursus “Welkom in de Maranathakerk”. Sinds 2003 is zij tevens scriba van de Maranathakerk. Naast deze activiteiten voor de kerk is mevrouw De Jong vanaf 2006 secretaris van de Stichting Jaarmarkt. Zij is de onmisbare spin in het web van deze stichting, die verantwoordelijk is voor de organisatie van de Alphense Jaarmarkt.

Mevrouw De Jong verricht haar vrijwillige taken gedurende een lange periode en besteedt hier veel tijd aan, zij wordt door mede-bestuursleden omschreven als integer, betrouwbaar en ondersteunend. Men kan op haar rekenen. Mevrouw De Jong is op deze wijze een voorbeeld van maatschappelijke en sociale betrokkenheid. Op grond daarvan heeft Hare Majesteit de Koningin haar benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer C.J.H. Visschedijk
Geschiedenis en cultuur zijn de speerpunten in de activiteiten van de heer Visschedijk (1950). Tot voor kort was hij docent bij het Ashram College en heeft hij zich op deze terreinen buitengewoon ingezet, ook naast zijn reguliere werkuren. Mede dankzij zijn inspanningen is het Ashram College in 2007 door het CJP benoemd tot de meest succesvolle middelbare school op het gebied van cultuureducatie. Hij heeft het vak Culturele en Kunstzinnige vorming geïntroduceerd, een vak dat landelijk is ingevoerd. Naast het betrekken van de leerlingen bij de cultuur en het ontwikkelen van hun belangstelling en hun kennis is de heer Visschedijk ook buiten het terrein van het onderwijs actief. Veel tijd besteedt hij aan onderzoek naar de Holocaust in zijn naaste omgeving, het vastleggen van de plaatselijke geschiedenis in diverse boeken en publicaties. Hij is nauw betrokken bij het project "de oorlog dicht bij huis", en het indrukwekkende stuk "Nadien" over de Joodse inwoners in Alphen aan den Rijn tijdens de Tweede Wereldoorlog, dat niet alleen in Alphen aan den Rijn diverse malen werd gespeeld, maar ook in Kamp Westerbork. In het verlengde van zijn belangstelling voor de geschiedenis liggen zijn activiteiten ten behoeve van het Comité Herdenkingen, waarvan hij lid is sinds 2006.

Naast een buitengewone inzet in de hoofdfunctie is er bij de heer Visschedijk sprake van een ruime vrijwillige inzet. Zijn inspanningen op het terrein van cultuur en geschiedenis komen de samenleving ten goede en hij inspireert en motiveert anderen hiermee. Op grond hiervan heeft Hare Majesteit de Koningin hem benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Fotograaf: Josh Walet