Nieuws

« Vorige - Volgende »

Onderwijs Pioniers Trofee voor leraren De Fontein

4 juni 2013 - 10:36  •  De Fontein 1  •  reacties

Onderwijs Pioniers Trofee voor leraren De Fontein

Alphen aan den Rijn -

Naast deze trofee hebben zij ook een cheque van 500,- euro en een masterclass naar keuze, aangeboden door Nyenrode Business University, ontvangen. Juryleden Joany Krijt, vicevoorzitter van het Arbeidsmarktplatform Primair Onderwijs, en Mohammed Mohandis, Tweede Kamerlid namens de PvdA, hebben de trofee uitgereikt op het kasteel van Nyenrode Business Universiteit. Leraren van twintig basisscholen hebben daar individueel of als team hun innovatieve idee om het onderwijs te verbeteren gepresenteerd.

Eigen leraar in filmpje
In de thema- en instructiefilmpjes van Zoek het uit! staat steeds de expertise van een leraar op een specifiek gebied centraal. De filmpjes vormen de opening van een les en gaan bijvoorbeeld over natuur, muziek of het verbouwen van een huis. Het lerarenteam maakt de filmpjes zelf en een leraar heeft steeds de hoofdrol. Het feit dat hun eigen leraren de hoofdrol spelen, boeit de leerlingen van De Fontein extra en verhoogt hun betrokkenheid bij een onderwerp. Volgens Joany Krijt is de jury vooral enthousiast over het feit dat de twee winnaars de aanwezige kennis en talenten onder de leraren optimaal en op een aantrekkelijke manier gebruiken voor goed onderwijs. Iedereen kan de filmpjes met gemakkelijk te bedienen apparatuur maken en in de les interactief inzetten. “Als echte onderwijspioniers laten Lydia Vonk en Joyce van der Hoorn zien dat het realiseren van interessante lesmaterialen en vernieuwing van de onderwijsomgeving vooral een kwestie is van doen. Zij zijn een voorbeeld van mogelijkheden zien en die simpelweg ook oppakken!”, aldus Joany Krijt.

Keihard werken
Joyce en Lydia zijn ontzettend trots op de prijs die ze hebben gewonnen. “We hebben het hele jaar keihard gewerkt om dit project te ontwikkelen. Van tevoren hadden we niet verwacht dat we de prijs in ontvangst mochten nemen, omdat de andere ideeën ook heel erg goed waren. Tijdens de presentatie van ons idee voelden we wel al dat het idee over kwam bij het publiek. Dat was heel leuk. We zijn in ieder geval heel blij dat iedereen nu kan zien wat wij op De Fontein allemaal doen”, aldus Joyce. 

Potentiële vernieuwers
Onderwijs Pioniers is een programma waarmee leraren de kans krijgen met een eigen idee het onderwijs te verbeteren. Zij krijgen procesbegeleiding en een budget. Het programma wil duidelijk maken dat juist de leraren potentiële vernieuwers zijn. Als geen ander kennen zij het primaire proces. In het onderwijs speelt al langer de discussie over het top-down invoeren van vernieuwingen versus een bottom-up strategie met meer professionele ruimte voor leraren. Onderwijs Pioniers laat zien wat dat laatste oplevert en hoe verrassend de resultaten hiervan kunnen zijn.

Samenwerkende partijen
Onderwijs Pioniers po 2012-2013 is een vervolg op Onderwijs Pioniers po in 2009 en Onderwijs Pioniers vo in 2011-2012. Het programma is ontwikkeld door Kennisland, CAOP en Onderwijscoöperatie. CAOP en Kennisland coördineerden het programma voor opdrachtgever en financier Arbeidsmarktplatform PO.

Het komend schooljaar gaan leraren(teams) uit het voortgezet onderwijs en voor het eerst uit het middelbaar beroepsonderwijs als Onderwijs Pionier aan de slag. Er zijn 39 Pioniers geselecteerd uit een totaal van 70 inzendingen. In 2014 volgt dan weer een trofee-uitreiking. Onderwijscoöperatie financiert en coördineert Onderwijs Pioniers 2013 – 2014 vanuit haar Programmalijn ‘Professionele ruimte’.

Fotograaf: Josh Walet
De Fontein.'
De Fontein

Protestants Christelijke Basisschool.