Nieuws

« Vorige - Volgende »

Meer inbraken in Alphen tijdens de 'donkere dagen'

7 oktober 2015 - 12:38  •  reacties

Meer inbraken in Alphen tijdens de donkere dagen

Alphen aan den Rijn -

Het is bekend bij de politie dat er tijdens de donkere dagen meer inbraken en roofovervallen plaats vinden. De politie wil hier de burgers nog eens extra op wijzen. De vaak lokale daders gaan tegenwoordig voor de snelle, makkelijke buit. De meeste inbraken binnen Alphen vinden in Ridderveld plaats.

Het is volgens teamchef John Nieumeijer belangrijk om de sociale controle te verhogen en de aangiftebereidheid te vergroten. Als mensen iets verdachts zien, kunnen ze altijd contact opnemen met de politie. “Gelukkig zijn er op het gebied van buurtpreventie al wat goede initiatieven ontwikkeld", zegt Nieumeijer. Als voorbeeld noemt Nieumeijer de buurt-whatsappgroepen in Kerk en Zanen. Hier houden de bewoners onderling contact over verdachte situaties. Volgens Nieumeijer is dit een goede ontwikkeling, maar men moet ook niet vergeten om 112 te bellen in het geval van een gevaarlijke of verdachte situatie.

De politie waarschuwt ook voor 'het valse gevoel van veiligheid' wat mensen hebben als er pas in de buurt is ingebroken. “Veel mensen denken dat als er bij de buren is ingebroken, ze het ‘voor nu wel even gehad hebben’. Dit is vaak niet het geval”, aldus teamchef John Nieumeijer. “Inbrekers komen vaak terug in wijken waar ze al eerder zijn geweest en waar ze het gebied kennen”. Volgens Nieumeijer is het ook niet gek als er vaker in hetzelfde huis wordt ingebroken. “Ze weten dan bijvoorbeeld dat er met het verzekeringsgeld van de vorige inbraak nieuwe spullen zijn gekocht.”

Uit cijfers van de politie over de eerste acht maanden van dit jaar is wel een daling in het aantal misdrijven gebleken. Er is ook sprake van een stijging in het aantal verdachten. De politie in Alphen haalt dus meer verdachten uit minder zaken.

Fotograaf: Josh Walet