Nieuws

« Vorige - Volgende »

Topscheids Alwiene Sterk: meer manager dan politieagent op het veld

4 oktober 2016 - 09:41  •  Carin Kleiweg  •  reacties

Topscheids Alwiene Sterk: meer manager dan politieagent op het veld

Alphen aan den Rijn - Alwiene begon haar fluitcarrière bij HC Alphen , was ook penningmeester en speelde in Dames 1. Sinds 2010 fluit ze ook internationale wedstrijden. Dit jaar was ze onder meer actief in Singapore, Wit-Rusland en Douai.  In Nederland staat ze elk weekend op het veld bij de hoogste klasse (Hoofdklasse) bij de dames of de Overgangsklasse bij de heren. Dit jaar wil ze haar debuut maken in de Hoofdklasse bij de heren: "Ik moet alleen nog de fysieke conditietest halen en dan ben ik er klaar voor". Als ze moet kiezen fluit Alwiene liever de heren dan de dames: "Vrouwen kunnen echt vrouwen zijn. Mannen vergeten sneller," zo verklaart ze haar lichte voorkeur.

Alwiene ziet zichzelf al manager van twee teams die leuk willen hockeyen. "Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat de teams het beste uit zichzelf kunnen halen. Zo zal ik bij de sterkste van de twee eerder de voordeelregel toepassen. Het mindere team presteert beter als ik in zo’n geval een vrije slag toeken." Spelinzicht en vooruit denken noemt ze haar kracht. "Het helpt dat ik zelf gehockeyd heb. Ik zie al aan de houding van een speler waar de bal naartoe gaat. Ik let vaak dus meer op de spelers er omheen dan op de bal zelf. Zie al waar het spel naartoe gaat en loop die kant vast op."

Juiste beslissing staat voorop
Belangrijke andere eigenschappen van een goede scheidsrechter noemt ze uitstraling en rust, maar je moet wel durven doorpakken en je kwetsbaar kunnen opstellen. Over dat laatste zegt ze: "Mensen hebben vaak commentaar op de scheids, maar vergeten dat spelers méér fouten maken in het veld dan scheidsrechters. Natuurlijk maak ik ook fouten, die geef ik op zo’n moment ruiterlijk toe, daarmee versterk je je positie."

Alwiene is blij met de videoscheidsrechter die – in tegenstelling tot bij het voetbal – al jaren een goed gebruik is bij hockey. "Het gaat om de juiste beslissing en dan helpt een extra paar ogen. Het geeft niet als ik word gecorrigeerd, het gaat niet om mijn gevoel, maar om de wedstrijd." Ze roemt haar sport om het sneller doorvoeren van nieuwe spelregels en technieken, zoals de videoscheidsrechter, dan bijvoorbeeld in het voetbal waar onlangs de eerste wedstrijd werd gespeeld met een videoscheidsrechter. "En dan lees je een dag later in de krant dat één van de teams een jurist naar voren schuift, omdat ze het niet eens is met een beslissing. Praat liever over hoe je de videoscheidsrechter beter kunt toepassen. Dat is vooruitgang."

Verhogen kennis spelregels
Alwiene Sterk adviseert coaches om hun CS-kaart (Clubscheidsrechter) te halen. "Daarmee verhogen zij hun kennis van de spelregels en kunnen ze het team wijzen op wat wel en niet mag in het veld." De spelregelkennis van hockeyers neemt af, omdat veel ouders zelf nooit gehockeyd hebben. "Vroeger had je hockeyfamilies. Als je thuis kwam en foeterde op de scheids, nam je vader of moeder de spelsituatie nog eens met je door en wees je erop dat het een terechte beslissing was. Daar leerde je van. Dat gebeurt nu niet meer. Veel coaches, zeker bij jonge teams, zijn welwillende ouders die kennis van spelregels ontberen."

Bij HC Alphen is er veel aandacht voor kwaliteit van de scheidsrechters. Er zijn kennisavonden voor spelbegeleiders, cursussen e-learning en met ingang van dit seizoen ook weerbaarheidstrainingen voor nieuwe, vaak jonge scheidsrechters. Binnenkort starten drie jonge talentvolle scheidsrechters van HC Alphen aan een vervolgopleiding bij de KNHB, de CS+-opleiding: Kylian Los (14), Rik Kroon (17) en Christian Broers (18). Ze fluiten elk weekend één of meerdere wedstrijden.

Scheids heeft altijd gelijk
Het gebrek aan respect voor scheidsrechters is Alwiene een doorn in het oog. "Vraag aan de mensen die kritiek hebben of ze zelf een scheidsrechterskaart hebben. Dat is meestal niet het geval. Ze realiseren zich onvoldoende dat het ook hun kind kan zijn dat daar staat te fluiten. En ze vergeten dat er zonder scheids überhaupt geen wedstrijd mogelijk is."

Aankomend weekend zet HC Alphen zijn scheidsrechters extra in het zonnetje. Ze krijgen na afloop van de wedstrijd applaus op het veld en een stuk taart in het clubhuis. Binnenkort krijgen de vaste scheidsrechters een jas of hes met op de rug de tekst: Respect. Altijd.

Fotograaf: Josh Walet
HC Alphen.'
HC Alphen

De hockeyclub van Alphen aan den Rijn.