Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Ik heb de zomer in mijn bol

3 mei 2014 - 09:11  •  John Nieumeijer  •  reacties

Ik heb de zomer in mijn bol

Alphen aan den Rijn -

Ook in onze systemen zien we dat de zomer zich weer begint aan te dienen. Betekent dat ook wij ons weer gaan inregelen op deze periode. Want iedere tijd, kent zijn eigen criminaliteit. De collega's mogen het overhemd met korte mouwen weer dragen en de airco in de auto gaat weer draaien, al heeft het de voorkeur dat ze te voet of op de fiets de wijk in trekken.

Zomer betekent voor ons ook weer waarschuwen voor nieuwe risico's. Insluipers loeren op hun kans om achterom het huis binnen te sluipen terwijl er voor hard in de tuin wordt gewerkt. Tuinmeubelen worden makkelijker uit de tuinen gestolen, fietsen worden in de tuin niet op slot gezet en nodigen uit meegenomen te worden, bootjes liggen open en bloot aan steigers met de buit voor het grijpen en ook in de havens zijn de buitenboordmotoren niet altijd even goed bevestigd. Terrasjes worden overspoeld door figuren die "oprechte" interesse in u tonen en u afleiden van uw op tafel liggende smartphone. Hij is weg voor u het weet. Ongure individuen en zelfs landelijk opererende bendes zijn uit op uw zuur verdiende bezittingen.

Ook de caravans komen weer uit de stalling en worden in de straten geparkeerd. Ze worden klaar gemaakt voor de jaarlijkse hemelvaartuitprobeerweekends en na 3 dagen begint de buurman al te klagen dat die caravan in "zijn" parkeervak voor "zijn" deur staat. En dat terwijl de eigenaar van de het inruimen van zijn caravan het risico loopt slachtoffer te worden van een op-zoek-naar-buit-zijnde-dief die op een buitenkansje wacht. En denk maar niet dat die boze buurman net op dat moment een oogje in het zeil houdt op die verkeerd geparkeerde caravan.

De evenementenkalender groeit gestaag met allerlei festiviteiten die gewoon met inzet van veel vrijwilligers en zonder gezeur over (overigens niet of nauwelijks veranderde) regelgeving doorgang vinden. Vele dorpsfeesten, festivals en andere evenementen dienen zich al aan. Organisaties hebben al jaren hun zaakjes op orde en regelen het meeste zelf. Mooie voorbeelden genoeg in alle kernen! 

Maar het is ook de tijd van andere overlast. Vrij vertaald: minder tolerantie. (Soms terecht) klagen over de bbq van de buren, (soms terecht) klagen over geluidsoverlast en je (ook vaak terecht) ergeren aan al het rondslingerende zwerfvuil in recreatiegebieden, speeltuintjes, speelveldjes of bij terrasjes. Ergernis over nog vaker openstaande bruggen (staande masten-route) of is het gewoon een kwestie van jaloezie en (mis)gunnen. Niets en niemand ontziende wielrenners die andere weggebruikers (en vooral ook zichzelf) in gevaar brengen en waardoor veelal ernstige ongelukken ontstaan waarbij wij de familie vaak slecht nieuws mogen brengen.

En al die ergernis leidt regelmatig tot een woordenwisseling en ook nog wel eens tot een handgemeen. En dit handgemeen gaat veelal gepaard onder flinke invloed van alcoholische dranken of elders opgelopen frustraties die maar niet weggaan en uiteindelijk eindigt een mooie dag weer in een deceptie. De ene partij bij een eerste hulppost en de andere partij in een ruimte van 6 vierkante meter in de Kees Mustersstraat.

Wat is dat toch, dat naast het goede humeur wat het mooie weer over ons afroept het lontje van mensen korter wordt? Waarom kunnen mensen juist dan die alom geroemde en gevraagde eigen verantwoordelijkheid niet opbrengen? Waarom meldt de veroorzaker zijn feestje niet gewoon in de buurt dat hij een feestje heeft en mogelijk wat overlast kan veroorzaken? Waarom stapt men niet op de veelal bekende veroorzakers af? Waarom klagen we over hangjeugd die troep achterlaat en spreekt men de eigen kinderen (die er vaak tussenstaan) er niet op aan? Als puntje bij paaltje komt is het antwoord al snel: "Dat doet mijn Jantje niet.."

Wat zou het mooi zijn als iedereen gewoon in zijn eigen kleine kringetje een beetje meer verantwoordelijkheid zou nemen. Wat zou het mooi zijn als de tolerantie eens iets verder zou gaan dan de eigen erfafscheiding. Dan zouden overheden bezig kunnen zijn met hun kerntaken. Dan zouden politiemensen gewoon weer echte boeven kunnen vangen in plaats van (soms langlopende en om lullige dingen ontstane) ruzies tussen oververhitte buren te sussen. En dan zou iedereen gewoon van een veilige en relaxte zomer kunnen genieten

John Nieumeijer
Teamchef Alphen aan den Rijn

Fotograaf: Josh Walet