Politiek - VVD

« Vorige - Volgende »

Grote schoonmaak in de Oude Rijn

27 februari 2014 - 15:00  •  VVD Alphen aan den Rijn  •  reacties

Grote schoonmaak in de Oude Rijn

Alphen aan den Rijn - Onder leiding van de op google gevonden 'King of the Rivers', Erik van Loon, wordt binnenkort de Oude Rijn schoongemaakt. Het lijkt een goed geplande actie, want het is in alle gemeenten langs de rivier, behalve in Alphen aan den Rijn, verkiezingstijd! Daarom is er nu dan ook volop politieke aandacht voor de ludieke actie van van Loon. Het succes van de actie lijkt verzekerd.

Toetie Vorenkamp:"De VVD fractie vindt dat een juiste keuze. De rivieren de Oude Rijn, de Gouwe en de Aar hebben grote invloed op het dagelijks leven in onze gemeente. De Oude Rijn en de Gouwe verwerken veel beroepsvaart en zijn in de zomermaanden voor de watersport een veilige staande masten route tussen Zeeland en het IJsselmeer. Best een leuk gezicht vanaf de terrassen aan de rivieren al die activiteit op het water dwars door onze gemeente, maar we merken de drukte op het water ook als we met z'n allen weer eens staan te "onthaasten" voor, de drie bruggen in de Gouwe en de nu nog zes bruggen in het deel van de Oude Rijn dat door onze gemeente stroomt."

De provincie en de gemeente doen hun best om de overlast van de voor wegverkeer "open bruggen" te beperken, door bijvoorbeeld met afstandsbediening zoveel mogelijk schepen te clusteren in konvooien. De provincie en het nieuwe college besteden daarnaast ook aandacht aan de plezierige kanten van de rivier. Zo worden de economische kansen en mogelijkheden die de rivier biedt onderzocht bij de nieuwe plannen voor het Thorbeckeplein in Alphen. In het centrum van Alphen is de 'beleving van de rivier' nu al mogelijk en dat is goed te merken op terrassen die zomers afgeladen vol zitten.

De gemeente en de provincie besteden veel aandacht aan de kwaliteit van de door onze gemeente stromende rivieren. Zo viste men in Alphen-centrum enige tijd geleden nog tientallen (in het water gegooide!) verroestte fietsen uit het water en de provincie baggerde het afgelopen jaar ondiep geworden plekken in rivier. Bovendien worden er nu grote stukken beschoeiing vervangen, want de intensieve en zware beroepsvaart geeft, vooral in Boskoop, behoorlijke 'trek' en daarmee slijtage aan de oeverbekleding en soms zelfs bij aanliggende dijkwoningen. De voorzieningen voor de beroepsvaart zijn recent behoorlijk uitgebreid en daar waar voldoende ruimte is, zijn inmiddels aanlegplaatsen voor oeverrecreatie en pleziervaart gerealiseerd.

De waterkwaliteit in de Oude Rijn is de laatste jaren merkbaar verbeterd en dat moeten we met elkaar vooral zo zien te houden. Het is in dat licht dan wel jammer dat bij de brug/sluis in Bodegraven na het schutten en spuien soms drijfvuil wordt doorgelaten, wat daarna dagenlang over de Oude Rijn door onze gemeente drijft om daarna via Zoeterwoude, Leiden, Katwijk aan den Rijn uiteindelijk te eindigen in Katwijk aan Zee, hier lijkt een eenvoudige oplossing denkbaar: De sluis-brugwachter in Bodegraven verzamelt en verwijdert tijdens het schutten en spuien van de sluis het verzamelde vuil (voornamelijk plastic en tuinafval).

"Is dit misschien iets voor het bestuurlijk overleg tussen Alphen, Bodegraven en waterschap?" Vorenkamp ziet ook nog wel een rol voor de gebruikers en bewoners van de rivier, want:"Vuil wat niet in de Oude Rijn komt, hoeft er ook niet uitgehaald natuurlijk…."

Fotograaf: Josh Walet
Tags: oude rijn, schoonmaakactie, vvd
VVD.'
VVD

Politieke partij

Verwante nieuwsberichten

Meer van VVD