Politiek - SP

« Vorige - Volgende »

SP: Nieuwe visie op de bibliotheek is verdere uitverkoop van de samenleving

23 juni 2015 - 10:40  •  Harre van der Nat  •  reacties

SP: Nieuwe visie op de bibliotheek is verdere uitverkoop van de samenleving

Alphen aan den Rijn -

SP raadslid Harre van der Nat: "We hebben legio voorbeelden van waar deze vorm van marktwerking enkel voor grote schade heeft gezorgd, het is mij en de SP fractie een compleet raadsel waarom de bibliotheek in handen zou moeten kunnen komen van een commerciële partij die enkel een winstoogmerk heeft. Er zijn nu twee organisaties (rijn en venen en de groene venen) beiden volledig aangepast aan de huidige tijd en beide zonder winstoogmerk. Waarom iets goeds in de uitverkoop doen? Waarschijnlijk enkel omdat het huidige college verder wil bezuinigen?"

200.000 euro
Vanaf 1 januari 2016 zal de bibliotheek het in totaal met 200.000 euro minder dan het jaar ervoor moeten doen. Deze nieuwe bezuiniging komt bovenop het eerder al sluiten van de vestigingen in Koudekerk en in de Alphense wijk Ridderhof en het wegbezuinigen van de bibliobus die diverse dorpen aandeed.

In de visie staat ook dat nieuwe organisaties ook delen van de bibliotheekfunctie kunnen gaan overnemen. De SP vreest voor een kaalslag en voor een ontwikkeling die niet wenselijk zal zijn. 

Een bibliotheek is meer dat een boekenkast alleen
De visie gaat uit van het gegeven dat er in elke kern en in enkele Alphense wijken een bibliotheek zal gaan komen. Het klinkt goed. Maar wat zijn daarbij de minimale kwaliteitseisen met andere woorden welke voorwaarden stelt het college daar aan: minimum vloeroppervlak, aanwezigheid van WIFI, vrij toegankelijk (ook voor minder valide mensen), een eigen ingang, een rustige lees en werkplek?

SP er Harre van der Nat: "Er staat niets over in de visie. Een boekenkastje in de hoek van een school of cultureel centrum is dus ook een bibliotheek. De SP heeft om opheldering gevraagd en wil weten wat de minimale kwaliteitseisen zijn voor deze bibliotheekfilialen."

In strijd met de bibliotheekwet en de uitgangspunten van de UNESCO
Deze visie voldoet niet aan de wet en aan de uitgangspunten die de UNESCO heeft opgesteld in hun manifest de openbare bibliotheek.

De bibliotheek hoort tot de verantwoordelijkheid van de lokale en nationale overheden. Of wat te denken van toegang bieden tot allerlei vormen waarin de uitvoerende kunst zich manifesteert en het bevorderen van de interculturele dialoog en aanmoedigen van culturele verscheidenheid.

De uitverkoop van dat wat maatschappelijk en cultureel van waarde is lijkt in lijn met de inzet van deze coalitie. Namelijk het zoveel mogelijk afschuiven van verantwoordelijkheden. Maar wat nu als er te laag wordt ingeschreven of om een of andere bedrijfstechnische reden de bibliotheek in zwaar weer komt. Springt de gemeente dan bij? Of zeggen we dan jammer maar helaas.

Fotograaf: Josh Walet
Bibliotheek.'
Bibliotheek

Voor het lenen van boeken.